ΥΠΕΣ: Ύφεση στις αφίξεις μεταναστών και αύξηση στις επιστροφές τους

Για τις δράσεις της Κυβέρνησης με στόχο τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που παρουσιάστηκαν χθες, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε, το μεταναστευτικό ζήτημα προσεγγίζεται χτίζοντας μακροπρόθεσμη πολιτική, με τις δράσεις να εστιάζονται στη μείωση των ροών μεταναστών, στην αύξηση των επιστροφών και στη διαχείριση που γίνεται στο μεταναστευτικό τόσο σε δομές όσο και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Όσον αφορά τα μέτρα αποτροπής ροών, σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες, με τη μεγαλύτερη πρόκληση να είναι η πράσινη γραμμή.

Κληθείς να σχολιάσει

τις αναφορές του Προέδρου του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκου Λοϊζίδη, στο Ράδιο Πρώτο, όπου σημείωσε πως οι συμβασιούχοι οριοφύλακες περιπολούν σε χωριά χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες, ο Υπουργός ανέφερε πως το κομμάτι αυτό αφορά την Αστυνομία, ωστόσο, ο ίδιος ενημερώθηκε πως δόθηκαν εντολές, γίνονται περιπολίες και υπάρχει σειρά από καθήκοντα, όπως η φρούρηση κέντρων φύλαξης και η συνοδεία μεταναστών.

Διαβάστε επίσης: Λοϊζίδης: Μαγείρεμα αριθμών στις απελάσεις- Οι συμβασιούχοι γυρίζουν στα χωριά

Σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, σημείωσε πως πρέπει να γίνουν δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη συνεργασία της Άγκυρας σε αυτό το θέμα.

Εμείς, τόνισε, πήραμε την πρωτοβουλία και εισηγηθήκαμε σαν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέργειες που θεωρούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα.

Μια από αυτές, όπως είπε, είναι η τοποθέτηση αξιωματούχων στις πύλες αναχωρήσεων αεροδρομίων, όπως αυτό της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι θα ελέγχουν τους επιβάτες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως ακόμη ένα μέτρο που εισηγήθηκε η Κύπρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η δημιουργία μιας καμπάνιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για σωστή πληροφόρηση των μεταναστών σχετικά με το τι επικρατεί στην Κύπρο, καθώς πολλοί έχουν λανθασμένη εντύπωση.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, η πλειοψηφία των μεταναστών φτάνει στην Κύπρο χωρίς να γνωρίζει ότι είναι νησί και νομίζουν πως θα μπορέσουν να μεταβούν σε άλλες χώρες με τρένο, ενώ έχουν λανθασμένη εικόνα και για τους όρους εργασίας και τα επιδόματα.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως υπάρχει το τελευταίο διάστημα ύφεση στις αφίξεις μεταναστών, αλλά και αύξηση των επιστροφών.

Τέλος, αναφερόμενος στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό ζήτημα, ανέφερε πως όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν, ωστόσο, χωρίς να γίνουν καταγγελίες «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». 

Διαβάστε επίσης: 

Προσάραξε σκάφος σε αβαθή νερά στην Αγία Νάπα – Διασώθηκαν 10 άτομα

Συνελήφθησαν οι Κονγκολέζοι για τον εκβιασμό με γυμνές φωτογραφίες

Υπό κράτηση 5 πρόσωπα για παράνομη παραμονή στο έδαφος της Δημοκρατίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΣ, Ύφεση,ypes, yfesi