ΥΠΕΞ Ελλάδας: Αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων

"Αταλάντευτος εθνικός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία δεν νοείται χωρίς συμφωνία για την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων".

Αυτά αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην

Κύπρο.

Χαρακτηρίζει ως θλιβερή τη σημερινή επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Επισημαίνει ότι πρόκειται για μια παράνομη και άκυρη ενέργεια, η οποία έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. Η ενέργεια αυτή, εμποδίζει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί "ειδικότερα με τις αποφάσεις 541 και 550, οι οποίες απαιτούν την ανάκληση της ως άνω παράνομης και άκυρης ανακήρυξης «καθώς και άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση του δήθεν ανεξάρτητου κράτους και τη διαίρεση της Kύπρου»". Καλεί ταυτόχρονα όλα τα κράτη, να σέβονται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»".

Η Ελλάδα, ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα