Υπόμνημα Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα με τα αιτήματα τους

Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα στα οποία καταγράφονται τα αιτήματα του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου το 1989 επιβλήθηκαν στην περιοχή περιορισμοί οι οποίοι εκμηδένισαν την αξία των ιδιωτικών κτημάτων και στέρησαν από τους ιδιοκτήτες την δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιών τους.

Οι περιορισμοί αυτοί ,όπως αναφέρει στο υπόμνημα του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, επιβλήθηκαν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς όμως προηγουμένως να γίνει σοβαρή επιστημονική μελέτη των μέτρων

που πραγματικά απαιτούνται. Ως εκ τούτου επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση της οιασδήποτε ανάπτυξης σε μια περιοχή πέραν των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ( Λευκή Ζώνη ) και για μία χρονική περίοδο 28 χρόνων.

Μετά την κήρυξη της περιοχής σε περιοχή του δικτύου Natura 2000 και την διεξαγωγή της μελέτης του Διαχειριστικού Σχεδίου διαφάνηκαν οι πραγματικές ανάγκες προστασίας και τον Ιανουαρίου 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε,όπως εφαρμόσει άμεσα Μέτρα Διατήρησης και Προστασίας της Περιοχής καθώς και τα Μέτρα Ανάδειξης την Περιοχής και Εξυπηρέτησης των Επισκεπτών όπως αυτά περιλαμβάνονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο του Ιουνίου 2014.

Ως εκ τούτου,σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Γης Ακάμα τα ιδιωτικά κτήματα τα οποία εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura εξαιρούνται από το Εθνικό Δασικό Πάρκο και μπορούν να αποκτήσουν αναπτυξιακά δικαιώματα εκτός των περιπτώσεων εκείνων που τα μέτρα Διατήρησης και Προστασίας επηρεάζουν μέρος ή ολόκληρα ιδιωτικά κτήματα.

Οι περιοχές αυτές περιγράφονται και καθορίζονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο ως Ζώνες Υψηλής Προστασίας.

Ο Σύνδεσμος μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του προς τον ΠτΔ αναφέρει πως αυτό που θα απαιτείται για τυχών προτεινόμενες αναπτύξεις των ιδιωτικών κτημάτων είναι η εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και Κυπριακή Νομοθεσία για αναπτύξεις εντός των περιοχών Natura.

Θα πρέπει ακόμη σ` όλες τις αποφάσεις και δηλώσεις πολιτικής να αναφέρετε ότι δεν απαγορεύεται η ήπια ανάπτυξη εντός των περιοχών Νατούρα και να αποσυρθούν όλοι οι απαγορευτικοί όροι.

Αίτημα του Συνδέσμου είναι "όπως όλα τα παραλιακά κτήματα ενταχθούν σε τουριστικές ζώνες με συντελεστές δόμησης που να είναι βιώσιμοι πέραν του 30% , αφού αυτός είναι και ο μοναδικός και φυσιολογικός τρόπος ανάπτυξής τους και όπως για όλα τα υπόλοιπα κτήματα εφαρμοστούν οι ζώνες που ίσχυαν μέχρι την επιβολή των περιοριστικών μέτρων που εκμηδένισαν την αξία τους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα