Αξιοπιστία και σταθερότητα – Το άρμα στο δρόμο της ανάπτυξης

THN ΕΒΔΟΜΑΔΑ που πέρασε, τρία θέματα απασχόλησαν τον Ευρωπαϊκό Τύπο, και γενικά τα ΜΜΕ. Ήταν η πρόθεση του Ντειβιντ Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα»μέσα ή έξω από την ΕΕ;»

Η αλλαγή της προεδρίας στο Eurogroupμε τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να παραδίδει τη σκυτάλη στον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντεΐσελμπλουμ.

Και οι έπαινοι στην Ελλάδα

και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά από τον Γιούνκερ και τον Βόλφαγκ Σοιμπλε, για την πορεία και την προβλεπόμενη ανάκαμψη μέσα στην ευρωζώνη και τις προσπάθειες σ΄αυτή την κατεύθυνση του Έλληνα Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Στο πρώτο θέμα, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες, αφού όλα τα δεδομένα οδηγούν στην λήψη αποφάσεων της βρετανικής κυβέρνησης μετά το 2017! Τότε δηλαδή πού ο Ντέιβιντ Κάμερον ευελπιστεί πώς θα επανεκλεγεί Πρωθυπουργός της χώρας του και θα αποτανθεί στο λαό με δημοψήφισμα.

Φυσικά το ερώτημα όπως προβλέπουν αναλυτές θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα μονοσύλλαβα «ναι» ή»όχι»…

· Στις αντιδράσεις για τις προθέσεις του Αγγλου Πρωθυπουργού, προεξέχουν εκείνες του Ζακ Ντελόρ, του Τόνι Μπλερ και του Ντανιέλ Κονμπεντίτ.

· «Αν θέλει να φύγει από την ΕΕ η Αγγλία, με το καλό!…» είπε ο Γάλλος, άλλοτε πρόεδρος της Κομισιόν.

· «Είναι σα να βάζει το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε ο Μπλερ.

· «Είναι πολύ εύκολο να θέλεις και ν΄ απολαμβάνεις τα θετικά και όχι ν ΄ ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις σου»δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κονμπεντίτ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ EUROGROUP

Το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup, πραγματοποιήθηκε αλλαγή φρουράς, στην Προεδρία. Ο Ζακ Κλωντ Γιούνκερ μετά από οκτώ χρόνια παρέδωσε τα ηνία στον Ολλανδό Γερούν Ντεισελμπλουμ, προκαλώντας τις πρώτες ενδείξεις αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι αντιδράσεις προήλθαν από την Ισπανία της οποίας ο Υπουργός Λουις Ντε Γίντος, αποχώρησε χωρίς να ψηφίσει,γιατί » αμφιβάλει για τις προθέσεις του απέναντι στις χώρες του Νότου». Ιδιαίτερα για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία «που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύφεσης σε διάφορους τομείς».

· Τα σχόλια όμως που κυριάρχησαν αφορούσαν την «ισχυροποίηση του τόξου του βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία και κοντά της την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και φυσικά την Ολλανδία» μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης.

· ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ όμως του παρασκηνίου για τον Πρόεδρο, την τιμητική της είχε η Ελλάδα, η οποία μετά από πέντε τουλάχιστο Eurogroup ( με εξαίρεση του Δεκεμβρίου για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 52,5 δις ευρώ), δεν υπήρξαν αρνητικές τάσεις και ερωτηματικά για την σημαντική πρόοδο που συντελείται στη χώρα μας σε πολλούς βασικούς τομείς.

· Και ενώ εγκρίθηκαν και τυπικά τα 9,2 δις ευρώ της δόσης του δανείου, στον απολογισμό της θητείας του ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά που χαρακτήρισε «παντοτινό και ειλικρινή φίλο! Προσωπικό αλλά και πολύτιμο μέλος της ευρωπαικής οικογένειας !». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για εκείνον η Ευρωπαική Ένωση και η ευρωζώνη θα ήταν ατελείς χωρίς την Ελλάδα». Επιπλέον χαρακτήρισε αλλαζόνες εκείνους που δεν γνωρίζουν ιστορία και αγνοούν όσα πρόσφερε η ελληνική δημοκρατία και οι Ελληνες στην Ευρώπη».

· Εμείς θυμίσαμε πριν από μια εβδομάδα στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τις συναντήσεις και την ανταλλαγή απόψεων που είχαν με το σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο Στρασβούργο, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής και με εκείνες τις εικόνες ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που θα διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν στη θέση του Μπαρόζο το 2014, επανέλαβε όσα και στη συνεδρίαση της ευρωζώνης «θα υπερασπίζομαι την Ελλάδα έως το τέλος της κρίσης που περνά. Θα είμαι φίλος των ελλήνων πάντοτε και εχθρός όλων εκείνων πού ως Κασσάνδρες προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ευρώ!»

· ΤΟ ΙΔΙΟ πρωινό,διαβάζαμε στη γερμανική «BILD» δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε «είχα εκτιμήσει λάθος τον Σαμαρά! Πιστέυω ότι θα συνεχίσει έτσι και στα επόμενα στάδια των μεταρρυθμίσεων».

· Γεγονός είναι ότι, οι σχέσεις εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων ηγετών στο πρόσωπο του Ελληνα Πρωθυπουργού εδώ και αρκετούς πλέον μήνες, έχουν προσδώσει την αξιοπιστία που θ’ αποτελέσουν το κύριο άρμα των προσεχών κινήσεων της κυβέρνησης. Με πρώτες τις επενδύσεις και τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία για ένα ακόμα βήμα ελπίδας.

Άρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη στην «Δημοκρατία»
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα