Δαμανάκη: «Κούρεμα μετά το φθινόπωρο για το ελληνικό χρέος»

«Η Ελλάδα έχει ήδη σημάδια για πρωτογενές πλεόνασμα οπότε θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο, όπως ήδη αποφασίσθηκε στη σύνοδο του Δεκεμβρίου», δήλωσε τη Δευτέρα η ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι

πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα», τόνισε η Μαρία Δαμανάκη επισημαίνοντας τους παράγοντες της ανεργίας – «που θα πλησιάζει το 30%» – και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Η ελληνίδα Επίτροπος επεσήμανε πως η Κομισιόν επιμένει ότι το βάρος πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -κυρίως του Δημοσίου – όπου «οι καθυστερήσεις είναι ασυγχώρητες», στην είσπραξη εσόδων από οφειλές και στις αποκρατικοποιήσεις. «Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα είναι προφανές ότι απαιτείται πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών» προσέθεσε, αν και όπως είπε, «η μείωση ορισμένων υψηλών συντελεστών (ΦΠΑ στην εστίαση) είναι αναγκαία».

«Μεταστροφή του κλίματος»

Η Μαρία Δαμανάκη μετέφερε στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες: «Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω από τις Βρυξέλλες είναι ότι υπάρχει σοβαρή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας. Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκέμβρη έχει απομακρυνθεί το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ».

«Οχι άλλες περικοπές»

Η Μαρία Δαμανάκη υπογράμμισε πάντως ότι δεν υπάρχουν «περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων». «Αντίθετα», εξήγησε, «η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα επιδόματα ανεργίας είναι ανεπαρκή και δίνονται με προϋποθέσεις που συχνά είναι απαγορευτικές».

Σχολιάζοντας το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού, η ελληνίδα Επίτροπος δήλωσε: «Δεδομένων των περιστάσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σχετικά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, από τον οποίο της αναλογούν 18,3 δις ευρώ, σε σχέση με τα 20,2 δις της προηγούμενης περιόδου. Η Ελλάδα φυσικά θα ενισχυθεί από το ταμείο αυτό. Θα πρέπει επίσης να αναμένει ενίσχυση περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το συνολικό αγροτικό κονδύλι είναι μειωμένο μόλις κατά 3%».
Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα