Δημοσιογραφία και διατεταγμένη δημοσιογραφία

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24

Επειδή οι αρχαιρεσίες γιά την εκλογή των οργάνων της ΕΣΗΕΑ (Διοικητικό Συμβούλιο κλπ) είναι πολύ κοντά και επειδή πολλοί ομνύουν πίστιν εις την «αληθινή δημοσιογραφία», καλό είναι να μη δίδει κανείς βάση εις «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», αλλά τα πραγματικά λόγια και τις επιλογές, εις τις οποίες αυτά μεταφράζονται.

Αυτό αφορά κυρίως τους αναγνώστες-ακροατές-τηλεθεατές των ΜΜΕ πρωτίστως, όσο και εξ ίσου τους ίδιους τους

δημοσιογράφους, οι οποίοι και καλούνται, διά της ψήφου τους εις τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ, να κρίνουν πολιτικές και πρόσωπα και να τοποθετηθούν αναλόγως.

Το Προεδρικό Διάταγμα γιά τις «μικρές πορείες», το μέγεθος των οποίων δεν είναι απαραίτητο να απαιτεί κατάληψη όλου του οδοστρώματος σε μεγάλες κυκλοφοριακές αρτηρίες πόλεων πληθυσμού άνω των 100.000 κατοίκων, ώστε να «μένει και κάτι» γιά τους λοιπούς επωχούμενους, εκπονήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.

Η απλή σύγκριση των σχετικών πρωτοσέλιδων από τα σημερινά φύλλα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και της «Εφ.Συν», προσφέρει την αφορμή γιά συγκρίσεις και εν συνεχεία σε μελαγχολικές σκέψεις.

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αρκείται-και ορθώς- εις τη σύντομη αναφορά επί των διαλαμβανομένων εις το σχετικό ΠΔ, παραπέμπουσα σε εσωτερικό ρεπορτάζ.

Η «Εφ.Συν», εις το αντίστοιχο πρωτοσέλιδό της, ΔΕΝ μνημονεύει καν την ουσία του θέματος και επιδίδεται αποκλειστικώς σε παραπληροφόρηση, διαφορετικών εκδοχών από τον τίτλο και εν συνεχεία εις το μικρό κείμενο. Ο τίτλος θεωρεί ότι «απαγορεύονται οι διαδηλώσεις», μία σειρά πιό κάτω γίνεται…έκπτωση σε «ουσιαστική απαγόρευση»(…)και στην αμέσως επόμενη αναγορεύει σε «απόλυτο άρχοντα» τον εκάστοτε αστυνομικό διευθυντή, αλλά χωρίς να μπαίνει στον κόπο να προδιορίζει και επί ποίου θέματος…

Θεωρώ έντιμο και συνεπή τον τρόπο με τον οποίο πληροφορεί η-»συστημική» κατά τα λοιπά «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Αυτό δεν μπορεί να το διεκδικήσει η «απογευματινή συνεταιριστική απογευματινή εφημερίδα», η «Εφ.Συν» γιά την οποία δεν υπάρχει παρά η διατεταγμένη δημοσιογραφία, παραπληροφόρηση γιά την ακρίβεια, συμφώνως με τα κελεύσματα του κομματικού ιερατείου της Κουμουνδούρου.

Εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, αποκαλείται και… απογευματινή ΑΥΓΗ.

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι δημοσιογράφοι της «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» του απερχομένου προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημητρίου Τρίμη, προφανώς θα θεωρούν απολύτως επουσιώδεις τέτοιες ανθυπολεπτομέρειες, ώστε να τοποθετηθούν κριτικώς. Δικαίωμα τους, όπως και δικαίωμα όλων των υπολοίπων πολιτών (και των μελών της ΕΣΗΕΑ που ψηφίζουν στις 18-19 Ιουνίου πολύ περισσότερο) να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές φίμωσης της αλήθειας.

‘Επ’ αυτών οι βαρύγδουπες «προτάσεις γιά τα ΜΜΕ», τις οποίες επαρουσίασε πομπωδώς ο πρόεδρος Αλέξης περιλαμβάνουν την …άκρα σιωπή!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα