Έως 15 δισ. θα κοστίσει η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου, λέει ο Γ.Στουρνάρας

Στα 13-15 δισ. ευρώ θα διαμορφθωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, είπε ο υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα.

«Υπάρχει…το χρηματοδοτικό κενό που το υπολογίζουμε σε 13 – 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση», ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι

δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή η Ελλάδα να αποπληρώσει αργότερα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Όπως ανέφερε σε έγγραφο του προς τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 – 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. δαπάνες και 2 δισ. έσοδα).

Λαγκάρντ: Δεν αρκούν τα 11,5 δισ. ευρώ

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης, υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ -μιλώντας, μεταξύ άλλων, και για ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι το Ταμείο επιδιώκει οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους.

Η Ελλάδα, επισήμανε, χρειάζεται σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλύψει το κενό που έει προκύψει, παράλληλα με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπών, χρειαζόμαστε σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλυφθεί το κενό», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Ως μέρος αυτής της εξίσωσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος», τόνισε.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα