Ερντογάν: Ηρωες οι τούρκοι αστυνομικοί

«Ηρωϊκή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στάση της τουρκικής αστυνομίας κατά τις επεμβάσεις της στο πάρκο Γκεζί.

«Η τουρκική αστυνομία έγραψε ένα ηρωικό έπος κατά τις εφόδους στο Γκεζί. Είναι κάτι που μόνο οι δικοί μας αστυνομικοί θα μπορούσαν να καταφέρουν, μέσα σε 48 ώρες χωρίς να φάνε και να πιουν οτιδήποτε», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σήμερα σε τελετή αποφοίτησης στην Αστυνομική Ακαδημία της Άγκυρας.

«Η αστυνομία μας είναι θύμα των πυρών και απάντησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Εάν ανατρέξουν στο κοινοτικό

κεκτημένο θα δουν ότι αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της αστυνομίας», υποστήριξε.

Απαντώντας στις φήμες ότι η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των αναταραχών στη χώρα από τις 31 Μαΐου, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ο Ερντογάν είπε ότι «η τουρκική αστυνομία ήταν εξαιρετικά ανεκτική με τις διαδηλώσεις από το ξεκίνημά τους», ενώ σημείωσε ότι «πέρασε το τεστ της δημοκρατίας».

«Πρέπει να κρατήσουμε μία εύθραυστη ισορροπία: να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να παραμείνουμε εντός νομικού πλαισίου», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Το χωρίς προηγούμενο κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος, που άρχισε στις 31 Μαΐου, στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό, ενώ περίπου 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 60 σοβαρά.

Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, την οποία δημοσίευσε χθες η Μιλιέτ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία και περίπου 5.000 συνελήφθησαν.

Ο Ερντογάν θα δεχθεί αύριο τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά την άφιξή του σήμερα στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, προειδοποίησε την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες.

Αθώος αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε διαδηλωτή

Αθώος κρίθηκε από δικαστήριο της Άγκυρας ο αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε τον 26χρονο διαδηλωτή Ετέμ Σαρισουλούκ τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων για το Πάρκο Γκεζί. καθώς ο εισαγγελέας απεφάνθη ότι ο αστυνομικός βρισκόταν «εντός των ορίων της αυτοάμυνας».

Ο 26χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στο πάρκο Γκιουβέν στο Κιζιλάι την 1η Ιουνίου.

Νοσηλεύτηκε με μηχανική υποστήριξη για αρκετές ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας και κατέληξε στις 14 Ιουνίου, αυξάνοντας στους τέσσερις τον αριθμό των νεκρών των διαδηλώσεων.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Σαρισουλούκ ταυτοποιήθηκε ως ο Αχμέτ Σ. και αφέθηκε ελεύθερος μετά τη δίκη του στο 13ο Ποινικό Δικαστήριο της Αγκυρας με περιοριστικούς όρους. Από τούδε και στο εξής, θα πρέπει να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα