Για φοροδιαφυγή τριών εκατομμυρίων ευρώ κατηγορείται ο Γ. Παπαντωνίου

Φοροδιαφυγή, άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ κατά το διάστημα 2000 – 2010, και «βίο πολυτελή», αναντίστοιχο με τα εισοδήματα του, αποκαλύπτει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Τα ευρήματα ωθούν την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου, τη γυναίκα που είχε δώσει την εντολή στο ΣΔΟΕ να ασκήσει έλεγχο στα οικονομικά του πρώην υπουργού, να εκτιμά ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος κατά του Γιάννου Παπαντωνίου, και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος (για το ίδιο αδίκημα), εξαιτίας του 1,33 εκ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το εισόδημα που έχει αποκρυβεί, να ξεπερνά ετησίως τις 150.000 ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να έχει αποκρύψει ποσά άνω των 80.000 ευρώ, κάθε χρονιά.

Μείζον είναι πάντως ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρά τον εντοπισμό του 1,33 εκ. ευρω, μέσω της λίστας Λαγκάρντ , σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000. (Η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά, οπότε και άλλαξε ο σχετικός νόμος).

Η άσκηση των ποινικών διώξεων δεν μπορεί πάντως να γίνει, αν δεν ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ. Τις διώξεις θα ασκήσει ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός. Μάλιστα έχουν απαντηθεί σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν το ζεύγος εμφανιστεί και πληρώσει την οφειλή εκ του νόμου αίρεται το αξιόποινο.

Η οικογένεια Παπαντωνίου αμφισβητεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ υποστηρίζοντας ότι το ποσόν είχε επανεισαχθεί και είχε φορολογηθεί σύμφωνα με τον νόμο και το ΣΔΟΕ ζητά την επαναφορολόγησή του.Ουσιαστικά θεωρεί ότι πρόκειται για μια φορολογική διαφορά για την οποία πρέπει να βρουν λύσεις οι αρμόδιες αρχές.
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα