Η ώρα του Τσίπρα

Η ώρα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έφτασε. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις δύο το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Το σενάριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ

δεν «περπάτησε». Ο κ. Τσίπρας απάντησε στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως δεν υπάρχει πεδίο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

«Εμείς εκλογικό δίλημμα θεωρούμε ότι ήταν το μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.

«Το μνημόνιο καταψηφίστηκε. Εσύ θέλεις να το στηρίξεις, άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ως εντολοδόχος πρωθυπουργός- σχεδιάζει να μην ζητήσει καν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να συναντηθούν. Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις του Συνασπισμού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο απομακρύνουν ακόμη κι αυτό το ενδεχόμενο της παροχής ψήφου «ανοχής» από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των οποίων ηγούνται οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει με τον Φώτη Κουβέλη να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς.

Νέες εκλογές;
Μια αποστροφή στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να διενεργηθούν νέες εθνικές εκλογές.

«Απευθύνουμε έκκληση να μην λάβουν νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Να μη διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αποκωδικοποίηση της δήλωσης αυτής προκύπτει ότι στο Συνασπισμό αναγνωρίζουν εμμέσως ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα τελεσφορήσει. Άρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ως πιθανότερο προβάλλει το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών τον Ιούνιο.

Πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη διερευνητική εντολή
Στις τρεις μέρες που διαρκεί σύμφωνα με το Συνταγμα η ισχύς της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τα κόμματα της αριστεράς που μπήκαν στη Βουλή να σχηματίσουν κυβέρνηση της «αριστεράς». Η άρνηση του ΚΚΕ να εμπλακεί στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι δεδομένη, οπότε το αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας στο διάστημα των τριών ημερών θα ζητήσει συναντηθεί μόνο με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη, και μόνο στην περίπτωση -εμφανίζεται σαν αμελητέο ενδεχόμενο αυτή την ώρα- που επιτευχθεί συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει ψήφο ανοχής από τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συναντηθεί τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξεκαθαρίζουν ότι δε

Keywords
Τυχαία Θέματα