Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «κρύβει» ανησυχίες στο Μαξίμου

Κι όμως το Μαξίμου ανησυχεί. Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδίασε απλώς τον Αντώνη Σαμαρά και τους επιτελείς του. Τους έθεσε σε συναγερμό, καθώς δεν υποτιμούν το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξουν προσεκτικοί χειρισμοί, να υπάρξουν σεισμικές δονήσεις από τα ενεργά ρήγματα τόσο στην παράταξη, όσο και στην κυβερνητική συμπαράταξη. Και να δοθεί η δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα

στην κυβέρνηση και στα ευρύτατα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα.

Αυτό εξηγεί και τη βιαιότητα των αντιδράσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν με βάση τη σκληρή γραμμή του Μαξίμου. Η παρομοίωση της πρότασης μομφής με μαχαιριά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι σκληρές εκφράσεις του Γιώργου Μουρούτη στο διαδίκτυο, ο χαρακτηρισμός της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ ως πράξης απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προδιαγράφουν και το είδος της αντιπαράθεσης που επιλέγει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες μάλιστα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι αυτή τη φορά ρόλο στρατηγού στην επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης παίζει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος θεωρείται ειδικός στην αντιμετώπιση της αριστεράς, αφού έχει θητεία χρόνων στις γραμμές της. Και ο οποίος όπως είναι γνωστό ταυτίζεται μαχητικά με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ένα από τα δύο επικίνδυνα άκρα.

Η «δυσφήμιση» της πρότασης μομφής με σκληρούς χαρακτηρισμούς έχει ως στόχο, όπως εκτιμούν πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και την αποτροπή οποιουδήποτε ¨ατυχήματος» λόγω της δυσαρέσκειας πολλών βουλευτών τόσο για τα μέτρα που σχεδιάζονται, όσο και για πρόσωπα με ρόλο κλειδί στην κυβέρνηση όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Διαρροές από το Μαξίμου αναφέρουν μάλιστα ότι ένας λόγος ανησυχίας είναι η αδύνατη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο έχει «φορτωθεί» ο πρωθυπουργός και η ΝΔ. «Αν ο Τσίπρας είναι αρκετά σαδιστής ώστε να υποχρεώσει κυβερνητικά στελέχη που παλιότερα κατάγγειλαν τον Βενιζέλο για τα υποβρύχια, τώρα να τον υπερασπιστούν, η αξιοπιστία της ΝΔ και των συγκεκριμένων προσώπων θα γείρει όπως ο Παπανικολής», έλεγε χαριτολογώντας ένας εκ των μετριοπαθών υπουργών της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου ανησυχούν επίσης για τη στάση των στελεχών που παραμένουν πιστά στη στρατηγική του μεσαίου χώρου και βρίσκονται σε συστηματική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή. «Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να καταψηφίσουν την κυβέρνηση» εξομολογείται συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Αν όμως στις παρεμβάσεις τους επιμείνουν στις απόψεις τους για σοβαρά θέματα, όπως η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ή η θεωρία των δύο άκρων, τότε θα εμφανίσουν μια εικόνα της κυβέρνησης ελάχιστα πειστική».

Στο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι είναι μια από τις φορές που κάποια σημαντική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται χωρίς διαφωνίες και γκρίνιες. Και πρόθεσή τους είναι σε καμιά περίπτωση να μην περιορίσουν τις παρεμβάσεις τους στο πρόβλημα της ΕΡΤ και της αστυνομικής επιδρομής στο ραδιομέγαρο, αλλά να συγκεντρώσουν τα πυρά τους τόσο στην καταστροφική κατά τη γνώμη τους πολιτική της κυβέρνησης, όσο και στο γεγονός που για πρώτη φορά θα τεθεί τόσο καθαρά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «έχει φάει τα ψωμιά» της και η αστάθειά της προκαλεί αστάθεια στη χώρα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει». Αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Όπου εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής έρχεται την πιο κατάλληλη ώρα, λίγο μετά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς για τις ευθύνες της τρόικας σε σχέση με όσα υφίσταται ο ευρωπαϊκός νότος. Δήλωση με την οποία συμφώνησε από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο ίδιος ο επικεφαλής της τρόικας για την ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, μιλώντας στην Επιτροπή της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμφώνησε με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το οικονομικό και κοινωνικό κόστος για σημαντικά τμήματα του πληθυσμού είναι υψηλό.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δεδομένων σε συνάρτηση με την πεποίθηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου ότι «όποτε και αν γίνουν εκλογές από εδώ και στο εξής, η καθαρή πρωτιά είναι δεδομένη», οδήγησαν στη στρατηγική επιλογή να «χρησιμοποιηθεί» τώρα το όπλο της υποβολής πρότασης μομφής και όχι σε ύστερο χρόνο μιας και όπως λένε κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άλλος χρόνος δεν υπάρχει για τη χώρα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έφθασε η ώρα να «μετρηθούν» όλοι. Υπ’ αυτήν την έννοια, όπως λένε, το «όχι» στην πρόταση μομφής, ισοδυναμεί με «ναι» στην κυβέρνηση. Συνεπώς οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ τα προγράμματα «διάσωσης» οικονομιών όπως αυτής της χώρας μας τίθενται όλο και πιο ανοιχτά σε αμφισβήτηση.

Πηγή athenspress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα