Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι ελπίδες του Νικολά Σαρκοζί για επανεκλογή

Η πτώση στις δημοσκοπήσεις και η απώλεια της στήριξης πολλών δημοσίων προσώπων, έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βλέπει τις ελπίδες του να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας να συρρικνώνονται, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η πρώην υφυπουργός Οικιστικής Πολιτικής Φαντελά Αμαρά περιλαμβάνεται πλέον στον διευρυνόμενο κατάλογο

των πολιτικών προσωπικοτήτων που εγκαταλείπουν τον συντηρητικό Σαρκοζί και ανακοινώνουν ότι θα ψηφίσουν τον αντίπαλό του, τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Η αποσκίρτηση αυτή ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της πιο καταστροφικής για τον Ν.Σαρκοζί δημοσκόπησης εδώ και εβδομάδες, η οποία δείχνει πως ο Φρανσουά Ολάντ έχει προβάδισμα πέντε μονάδων επί του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ο Σοσιαλιστής υποψήφιος έχει προβάδισμα 16 μονάδων στην πρόθεση ψήφου για το δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου.

Έπειτα από μια εβδομάδα σταθερής ανόδου του Φρ.Ολάντ στις δημοσκοπήσεις, η έρευνα του ινστιτούτου CSA, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, του δίνει 29% στον πρώτο γύρο, δύο μονάδες περισσότερες απ’ ό,τι η προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου.

Η Αμαρά, μία από τις προσωπικότητες της κεντροαριστεράς που ο Σαρκοζί είχε στρατολογήσει στην κυβέρνησή του στα πρώτα χρόνια μετά την εκλογή του, το 2007, ενώθηκε με την Κορίν Λεπάζ, μια οικολόγο που είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος σε προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Φρ.Ολάντ επειδή ο Ν.Σαρκοζί προχώρησε υπερβολικά προς τα δεξιά.

Ο συντηρητικός προκάτοχος του Σαρκοζί στην προεδρία, ο Ζακ Σιράκ, 79 χρόνων, σχεδιάζει επίσης να ψηφίσει τον Ολάντ, σύμφωνα με τον άνθρωπο που τον βοήθησε να γράψει την αυτοβιογραφία του.

Άλλοι που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον Φρ.Ολάντ μολονότι κατείχαν κυβερνητικά αξιώματα υπό τον Σαρκοζί ή τον Σιράκ είναι ο πρώην επίτροπος για τη φτώχεια Μαρτέν Ιρς, ο υφυπουργός Ίσων Ευκαιριών Αζούζ Μπεγκάγκ και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Ζακ Εγιαγκόν.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα