«Ισοπαλία χωρίς γκολ»

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την τηλεμαχία Μέρκελ – Στάινμπρουκ

Η τηλεμαχία Μέρκελ – Στάινμπρουκ απασχολεί όλα τα σημαντικά Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας. Ο υπεύθυνος πολιτικού ρεπορτάζ της λαϊκίστικης Bild, Μπέλα Άντα, εκτιμά ότι ήταν μία μονομαχία των εκπλήξεων, καθώς ο Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίστηκε απρόσμενα επιθετικός, ξεπερνώντας το αρχικό τρέμουλο της φωνής του εξαιτίας της νευρκότητάς

του. Ο Άντα κάνει επίσης ειδική αναφορά στο κολιέ της Μέρκελ, που απέκτησε άμεσα στο Twitter πάνω από 4.500 followers, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, ότι εκφράζει έναν προεκλογικό αγώνα εν πολλοίς κενό περιεχομένου.

Για την ιστοσελίδα του κεντροαριστερού περιοδικού Der Spiegel, έληξε η μονομαχία Mέρκελ εναντίον Στάινμπρουκ με μία ισοπαλία άνευ τερμάτων, 0-0. Ο αρθρογράφος Ρόλαντ Νέλες σημειώνει την απουσία επιθέσεων και έντονων συναισθημάτων από την τηλεμαχία και την χαρακτηρίζει ως μία ευγενική συζήτηση, «μία καλλιεργημένη ανία, ένα »κατεβατό» κομματικών προγραμμάτων, χωρίς πάθος. Ένα μηδέν – μηδέν ήταν το αποτέλεσμα μεταξύ των δύο ανταγωνιστών».

Η φιλελεύθερη Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει, ότι μία κανονική μονομαχία χρειάζεται έναν νικητή και έναν ηττημένο, όπως μας έχουν διδάξει η λογοτεχνία και τα…γουέστερν. «Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Πέερ Στάινμπρουκ επιβίωσαν και οι δύο όπως αναμενόταν από την τηλεμαχία τους. Νίκη και ήττα αποτελούν σε μία τέτοια περίπτωση περισσότερο θέμα ερμηνείας, εφόσον δεν υιοθετήσει κάποιος την άποψη, ότι για τον Στάινμπρουκ θα ισοδυναμούσε -με βάση τις δημοσκοπήσεις- με ήττα οτιδήποτε άλλο εκτός από μία κοινά αποδεκτή νίκη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος Ντέτλεφ Εσλινγκερ. Συμπληρώνει επίσης, ότι οι δύο μονομάχοι απέδειξαν, ότι μπορείς να τους εμπιστευτείς μία χώρα.

Η ψηφιακή έκδοση του περιοδικού Focus εξετάζει με τη βοήθεια ενός ειδικού τη γλώσσα του σώματος των δύο υποψηφίων για την Καγκελαρία. Σύμφωνα με αυτήν, ο Στάινμπρουκ έδειχνε μάχιμος, στην αρχή ήταν αρκετά σφιγμένος και προς το τέλος πέρασε σωστά στην αντεπίθεση. Η Μέρκελ ήταν αναμενόμενα ήρεμη και νηφάλια, χαμογελούσε και απευθυνόταν απευθείας στους πολίτες, αν και από την άλλη πλευρά έδειχνε υπερβολικά συγκρατημένη.

Το περιοδικό Stern συνοψίζει τη μονομαχία με τον τίτλο «Και ποιον πρέπει να ψηφίσω τώρα;», θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι η μονομαχία περιορίστηκε σε μία ρηχή καταγραφή πολλών θεμάτων, αρκετά από τα οποία ήταν πολύ σημαντικά, όπως για παράδειγμα η κρίση της ευρωζώνης. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα, ότι ο Στάινμπρουκ δεν κατάφερε να διασπάσει το αμυντικό τοίχος της Mέρκελ, ούτε να την φέρει σε κάποια κατάσταση εκτός ελέγχου.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα