Κλείδωσαν μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ στη συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα

Καταλήξαμε στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη

Κουβέλη, για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εάν για παράδειγμα οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια -θέμα που θεωρείται αγκάθι για την αυριανή σύσκεψη των αρχηγών- θα είναι κλιμακωτές.
«Συζητήσαμε το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων» αρκέστηκε να πει ο κ. Στουρνάρας.

Την τελική λίστα με τα μέτρα οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναμένεται να λάβουν σήμερα, Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

Σοβαρό «αγκάθα» πάντως στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να αποτελέσει το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία βάσει της προγραμματικής συμφωνίας δεν θα επηρεάζονταν.
Ωστόσο δεδομένου ότι η τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει απορρίψει την αντικατάσταση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια με άλλα ισοδύναμα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αποφευχθούν οι περικοπές.
Σημειώνεται ότι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου των 3,2 δισ ευρώ, που συμφωνήθηκε με την τρόικα στη προηγούμενη αξιολόγηση, ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.
Εύκολα θέματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση, ούτε οι αποκρατικοποιήσεις ούτε η εφαρμογή της εφεδρείας τα οποία επίσης βρίσκονται στην ατζέντα.
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα