Με καπνό «κομματικής αχρωματοψίας» το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας ή κατά την πεπατημένη;

Επιστολή Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη στο enimerosi24

Mε “κομματική αχρωματοψία»…Δανείζομαι αυτές τις δύο λέξεις, από πρόσφατο άρθρο του Ηλία Μαγκλίνη εις την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», προκειμένου να αναφερθώ εις τις ετήσιες τακτικές κρίσεις εις τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αρχίζουν τελικώς σήμερα, με την σύγκληση προς τούτο του ΚΥΣΕΑ και με καθυστέρηση πολλών μηνών από τον παρελθόντα  Μάρτιο, οπότε, κατά νόμον, πρέπει να αρχίζουν, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός αυτού.

Η αναβολή των τακτικών κρίσεων του Μαρτίου

2012 εκρίθη σκόπιμη από την τότε κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά από αίτημα του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και σημερινού Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ώστε «να μην συμπέσει με την προεκλογική περίοδο», κατά την επίσημη αιτιολογία.

Το επιχείρημα, τυπικώς αντιληπτό, θα είχε νόημα, αν την 1η Μαρτίου 2012 είχε διαλυθεί η Βουλή, πράγμα που έγινε αργότερα. Το κυριότερο, όμως, είναι, ότι, αφού δεν θα ήταν  νοητό να τεθεί θέμα αλλαγής των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι είχαν αναλάβει καθήκοντα μόλις προ ελαχίστων μηνών, τότε η διαδικασία «προς τα κάτω» (λοιποί αντιστράτηγοι και ομόλογοι- υποστράτηγοι-ταξίαρχοι κ.ο.κ.) δεν υπήρχε κανένας λόγος να παγώσει,αφού πρόκειται γιά αμειγώς εσωτερική υπόθεση των ΕΔ και των ΣΑ, βασιζόμενη σε θεσμικά κείμενα και συγκεκριμένες διαδικασίες, εν σχέσει με τα στοιχεία του ατομικού υπηρεσιακού φακέλλου ενός εκάστου κρινομένου, προς προαγωγή, διατήρηση είς τον αυτό βαθμό ή αποστρατεία.

Είναι γεγονός ότι οι κρίσεις εις τις ΕΔ και τα ΣΑ έχουν αποτελέσει, κατά το παρελθόν, αντικείμενο αντεγκλήσεων, ακόμη και εντόνων, μεταξύ, κυρίως, των γνωστών- μέχρι τις τελευταίες δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις- «κομμάτων εξουσίας», της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το σκηνικό αυτό επανελήφθη και κατά τις έκτακτες κρίσεις του περασμένου Νοεμβρίου, όταν ο τότε ΥΕΘΑ Παν. Μπεγλίτης απεστράτευσε σύσσωμη την τότε στρατιωτική ηγεσία, εν μέσω φημών ακόμη και γιά…πραξικόπημα, σε χρονική στιγμή οπωσδήποτε ακατάλληλη, καθώς συνέπιπτε με τη μετάβαση από την κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου εις την κυβέρνηση Παπαδήμου, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ. Η ΝΔ χαρεκτήρισε την κίνηση αυτή «πραξικοπηματική» και δεσμεύθηκε «να αποκαταστήσει τα πράγματα», αμέσως μόλις αναλάβει εκ νέου τις κυβερνητικές ευθύνες.

Σήμερα, διά του ανήκοντος εις τη ΝΔ ΥΕΘΑ, καλείται να δείξει πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, εάν θα επιμείνει εις την κομματική πεπατημένη ή την «εξισορροπητική» απαίτηση τριών συνεργαζόμενων συγκυβερνώντων κομμάτων, δηλαδή με «κομματική αχρωματοψία».

Όσοι παρακολουθούν τα θέματα της λειτουργίας των ΕΔ με απροκατάληπτο τρόπο, μπορούν να αποτιμήσουν ότι, κατά τον διαρρεύσαντα χρόνο και ανεξαρτήτως της επιλεγείσης χρονικής στιγμής από τον τότε ΥΕΘΑ γιά την αλλαγή και των τεσσάρων Αρχηγών, πράγμα γιά το οποίο ορθώς ελέγχεται, οι τέσσερις τοποθετηθέντες τότε Αρχηγοί (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, Αρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Κων. Ζιαζιάς, Αρχηγός ΓΕΑ: Αντιπτέραρχος Αντ. Τσαντηράκης και Αρχηγός ΓΕΝ: Αντιναύαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα