Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση «ρεύματος ανανέωσης» από τον Γιάννη Ραγκούση

Εκτενές κείμενο θέσεων, το οποίο θέτει από την Πέμπτη 15 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση μέσω ειδικού δικτυακού τόπου, έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, με σκοπό, όπως αναφέρει, «τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δημοκρατική παράταξης και του πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα,

αλλά σήμερα, παραπέμποντας στην πάγια θέση του ότι πριν από κάθε συζήτηση για τα θέματα της παράταξης, προηγείται η ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει αφενός ότι η πρωτοβουλία του αυτή συνειδητά εκδηλώνεται μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών υποψηφιοτήτων, «ώστε να αποφευχθεί κάθε συσχετισμός με επιλογές προσώπων, κάθε εμπλοκή με υπολογισμούς εσωκομματικών φιλοδοξιών».

Για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «υπάρχει ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουμε κατάρρευση της αξιοπιστίας του» και «γιατί το ΠΑΣΟΚ την ώρα που θα έπρεπε να πορεύεται με ενιαία στρατηγική, με καθαρό μήνυμα, επέλεξε την αμφισημία και τη διγλωσσία».
Όπως προσθέτει ο κ. Ραγκούσης, «ένα ΠΑΣΟΚ που δεν ξεκαθαρίζει το δρόμο που θέλει να πάρει, δεν αποσαφηνίζει τη στρατηγική του -η λογική δηλαδή του ότι ‘είμαστε πολυσυλλεκτικοί ίσον πατάμε σε δυο βάρκες’- αντί να μας βγάλει από την κρίση θα μας βυθίσει βαθύτερα σε αυτήν, διατηρώντας την αναξιοπιστία, συντηρώντας και αναπαράγοντας την κρίση εμπιστοσύνης».

Στο κείμενό του ο Γ.Ραγκούσης ζητά η κρίση «να γίνει τώρα ευκαιρία για πολίτες και πολιτικούς που θα πρωταγωνιστήσουν στην εξυγίανση και στην αναγέννηση» και κάνει λόγο για σύγκρουση του παλαιού «που θεμελιώθηκε πάνω στο δόγμα της αναξιοπιστίας ‘άλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα τελικά πράττω’ με το νέο, που θεμελιώνεται στην αλήθεια».

Παράλληλα, ζητά μία συμφωνία σε «αδιαπραγμάτευτους κανόνες» του δημόσιου βίου, όπως: ευνομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιολόγηση, έλεγχος, επιβράβευση, τιμωρία. Ως προς τις προτεραιότητες αυτού του εγχειρήματος, ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» είναι η επαναθεμελίωση του πολιτικού συστήματος και η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ειδικότερα, προτείνει:

Νέος εκλογικός νόμος με νέα αρχιτεκτονική βασισμένη στις μονοεδρικές, με την επιλογή προσώπων να παραμένει ως δικαίωμα στον ψηφοφόρο, όπως όταν εκλέγει δήμαρχο, χωρίς σταυρό προτίμησης.Περιορισμός της Βουλής στους 200 βουλευτέςΡιζοσπαστική συνταγματική αναθεώρηση που μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει εξίσωση πολιτών – πολιτικών με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να υπόκεινται και οι πολιτικοί στην ίδια ποινική μεταχείριση με τους άλλους πολίτες και να μην αμνηστεύονται όσοι τελούν αδικήματα.Άμεση υιοθέτηση και ψήφιση του προσχεδίου νόμου (ΥΠΕΣ, Μάιος 2011) για τα οικονομικά των κομμάτων, που εκτός από απόλυτη διαφάνεια και ανεξάρτητο έλεγχο, περιλαμβάνει αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες προσώπων και κομμάτων.

Ακόμη, θέτει ως προτεραιότητες: τους ανέργους και τη δ

Keywords
Τυχαία Θέματα