Ψύχραιμοι οι Κύπριοι στις τράπεζες, διαμαρτύρονται για την τρομολαγνεία των ΜΜΕ

Με μεγάλες ουρές αλλά και υποδειγματική ψυχραιμία από την πλευρά των πολιτών, άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης οι τράπεζες στην Κύπρο, ύστερα από 12 ημερολογιακές και 6 εργάσιμες ημέρες που παρέμειναν κλειστές. Με μισή ώρα καθυστέρηση άνοιξε η Λαϊκή Τράπεζα.

Στις προθήκες των τραπεζών

έχει αναρτηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις συναλλαγές, ενώ όλες οι τράπεζες λειτουργούν με ιδιωτική ασφάλεια εντός και εκτός των καταστημάτων.

Σε κάθε υποκατάστημα υπάρχει αστυνομική παρουσία, ενώ όπως μετέδωσε ο Φιλελεύθερος, συχνές είναι οι πεζές περιπολίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν.

«Γιατί πρέπει τα διεθνή ΜΜΕ να είναι τόσο άπληστα με τα σενάρια τρόμου; Είναι η αξιοπρεπής και ερευνητική δημοσιογραφία νεκρή; Αλλελεγγύη στον λαό της Κύπρου όχι στις τράπεζές της», γράφει το μήνυμα ενός Κύπριου στην εικόνα που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου

Παρά τις μεγάλες ουρές ωστόσο, δεν καταγράφηκαν σκηνές πανικού και έντασης τις οποίες προεξοφλούσαν τα διεθνή ΜΜΕ. Πολλοί κύπριοι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα ξένα δίκτυα την Κύπρο και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι προσήλθαν στα καταστήματα από τις 9 το πρωί της Πέμπτης, ώστε να ενημερωθούν τόσο για τα περιοριστικά μέτρα και την ευρύτερη λειτουργία των συναλλαγών για να αποφευχθούν λάθη.

Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Μega, o κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, χαρακτήρισε «στοίχημα» τη σημερινή ημέρα για την κυπριακή κοινωνία: «Η κυπριακή κοινωνία είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα. Θα είναι ένα βαρόμετρο για το πώς θα κινηθεί η χώρα και η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο κ. Μητσόπουλος εκτιμώντας ωστόσο ότι οι πολίτες θα συμπεριφερθούν με ψυχραιμία και θα υπάρξει μια πολύ νηφάλια αντιμετώπιση της καινούριας μέρας η οποία έχει ξημερώσει για την Κύπρο.

Δρακόντειοι είναι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις κινήσεις των κεφαλαίων και των συναλλαγών καθώς η Κύπρος προσπαθεί να αποφύγει ένα καταστροφικό bank run.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη απαγορεύει μεταξύ άλλων κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή μεταφορά χρημάτων εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέτει ως ανώτατο όριο αναλήψεων τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα