Πυρετός διαβουλεύσεων εν όψει του ραντεβού Σαμαρά με την τρόικα

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, σε μία προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, εν όψει του ραντεβού που θα έχουν στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής του κλιμακίου

των δανειστών.

Μετά τις 12:00 στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αριθμό των δόσεων. Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει 12 δόσεις για τη μόνιμη ρύθμιση και 48 για τη λεγόμενη «ύστατη ευκαιρία» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους φόρους σενάρια μιλούσαν για 36 δόσεις.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ξεκίνησε η συνάντηση υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εργασίας, με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, όπου εξετάζονται οι λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει εντός της ημέρας οριστική συμφωνία, με δεδομένο ότι η τρόικα έχει υποδεχθεί με θετικό τρόπο τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας για το θέμα, όπως αυτές εκφράσθηκαν με υπόμνημα που παρέδωσαν τα στελέχη του υπουργείου στο τεχνικό κλιμάκιο, στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής.

Σε καλό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα δάνεια υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και τις αλλαγές στο Ν. 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη). Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο στο υπουργείο Ανάπτυξης για να κλειδώσουν οι τελικές ρυθμίσεις, πριν από τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Στο άλλο μεγάλο θέμα του συγκεκριμένου γύρου των διαπραγματεύσεων, αυτό των απολύσεων και της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, η εικόνα φαινόταν θετική, καθώς η τρόικα χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως καλη βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο – χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη που προβλέπει ότι οι απολύσεις αναβάλλονται για το 2014.

Αγκάθι παρέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς χθες το θέμα του φόρου ακινήτων, καθώς η τρόικα φερόταν να προτιμά τη διατήρηση, τουλάχιστον για το 2013, του υφιστάμενου «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των εσόδων.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα