Στο 2-1 το σκορ Ομπάμα και Ρόμνεϊ με το τελευταίο ντιμπέιτ

Ένας επιθετικός, και κατά σημεία σαρκαστικός αλλά… τζέντλεμαν, Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις από το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ με τον Μιτ Ρόμνεϊ στην μάχη για το Λευκό Οίκο, παίζοντας στο «γήπεδό» του -την εξωτερική πολιτική- σε μία αναμέτρηση που κύλησε χωρίς λάθη από τους δύο υποψηφίους. Οριακά νικητή του ντιμπέιτ δείχνουν τον Αμερικανό πρόεδρο οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Στη γρήγορη δημοσκόπηση

του CBS μετά την τηλεμαχία, το 53% αναδεικνύει νικητή της τηλεμαχίας τον Ομπάμα, το 24% θεωρεί το «ματς» ισόπαλο και το 23% θεωρεί νικητή τον Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του CNN, ο Ομπάμα εμφανίζεται νικητής με 48% έναντι 40% για τον Ρόμνεϊ.

To ντιμπέιτ περιστράφηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική, σε μία προεκλογική εκστρατεία που περισσότερο από όλα βαρύνει ιδιαίτερα η οικονομία -ως εκ τούτου, όπως σημειώνει το Reuters, η σημασία της ισχυρής εμφάνισης του Μπαράκ Ομπάμα είναι σχετική.

Το Ισραήλ ειδικά και η Μέση Ανατολή γενικότερα, οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία και οι εκστρατείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έδωσαν την ευκαιρία στον μεν Ρόμνεϊ να κατηγορήσει τον Ομπάμα για αποδυνάμωση της παρουσίας των ΗΠΑ ανά την υφήλιο και στον δε Ομπάμα το έδαφος να δείξει ότι ο Ρόμνεϊ δεν περνάει το «τεστ του επιτελάρχη» -ότι έχει δηλαδή τις επαρκείς γνώσεις και όραμα για την εξωτερική πολιτική που απαιτεί η αμερικανική προεδρία.

Σε ένα ενδεικτικό σημείο, ο Ρόμνεϊ ανέφερε ότι το αμερικανικό Ναυτικό έχει λιγότερα πλοία από όσα είχε το 1917. Ο Ομπάμα δεν άφησε την ευκαιρία να πέσει κάτω.

«Κυβερνήτη, έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και τουφέκια με ξιφολόγχες» απάντησε ο Ομπάμα. «Έχουμε κάτι πράγματα που λέγονται αεροπλανοφόρα, πάνω τους προσγειώνονται αεροπλάνα. Έχουμε κάτι πλοία που πάνε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα πυρηνικά υποβρύχια» εξήγησε.

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι έχει απογοητεύσει το Ισραήλ, στενότερος σύμμαχος στην Μέση Ανατολή. Σε αρκετά σημεία, ο Ρεπουμπλικανός απέφυγε παγίδες του Ομπάμα και δεν έλειψαν και θέσεις στις οποίες εμφανίστηκε να συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο -ώστε να μην αποξενώσει πλήρως τους κεντρώους αναποφάσιστους.

Το θέμα της πυρπόλησης του προξενείου στη Βεγγάζη, που σχεδόν εξαντλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρθηκε μόνο ακροθιγώς. Ο Ρόμνεϊ, μην μπορώντας να κάνει οτιδήποτε άλλο, συνεχάρη τον Ομπάμα για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν -το λαμπρότερο παράσημο της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας- αλλά επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το μπέρδεμα σκοτώνοντας, χρειάζεται συνεκτική και αποφασιστική στρατηγική».

Αρκετές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι, ειδικά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, λιγότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι πιθανό να «κλίνουν» προς τη μία ή την άλλη εξαιτίας των θέσεων των υποψηφίων στην εξωτερική πολιτική. Η συζήτηση στον ντιμπέιτ της Δευτέρας εξετράπη αρκετές φορές -τις περισσότερες, με πρωτοβουλία του Ρόμνεϊ- στο ζήτημα της οικονομίας.

Μετά το τέλος των ντιμπέιτ, η προεκλο

Keywords
Τυχαία Θέματα