Στον εισαγγελέα οι 18 συλληφθέντες της ΓΕΝΟΠ

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι 18 συλληφθέντες, για την κατάληψη του κτηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την εισβολή των ΜΑΤ στις 11 το βράδυ και στη συνέχεια τη σύλληψη 18 ατόμων μεταξύ των οποίων

και του Ν. Φωτόπουλου με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ έξω από τη ΓΑΔΑ μετά τα μεσάνυχτα συγκεντρώθηκαν 60 περίπου άτομα για να διαμαρτυρηθούν.

Η κατάληψη είχε ξεκινήσει χθες το βράδυ μετά τις οκτώ. Ο κ. Φωτόπουλος επιδίωξε να αιτιολογήσει αυτήν την ενέργεια με το ότι ψάχνει στοιχεία προκειμένου να αποδείξει πώς δίνεται έκπτωση 30 έως και 50% στο ποσό που πληρώνουν μεγάλες επιχειρήσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων.

Ο ίδιος επίσης καταγγέλλει και περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες ενώ υπάρχουν κτίρια, εντούτοις σε αυτά δεν έχει επιβληθεί το τέλος. Επιπλέον, υπαινίσσεται πως υπάρχουν και πρόσωπα τα οποία έχουν μετατρέψει εικονικά τις κατοικίες τους ως επαγγελματική στέγη προκειμένου να μην πληρώνουν το «χαράτσι».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε μειώσει το ειδικό τέλος ακινήτων κατά 30% για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ. και 50% άνω των 2.000 τ.μ. που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Σκοπός αυτής της ρύθμισης ήταν να μην επιβαρυνθούν εν μέσω κρίσης μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία τους και κατά συνέπεια και οι θέσεις απασχόλησης. Ο κ. Φωτόπουλος είχε αναγγείλει ότι θα μείνει στο Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ μέχρι να συλλέξει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που αποδεικνύουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες του.

Ισχυρίστηκε επίσης πως υπάρχει κίνδυνος τα στοιχεία αυτά να εξαφανιστούν. Θα τα παρουσιάσει, όπως προανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ θα τα καταθέσει και στον εισαγγελέα.

Πάντως, αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ φαίνεται πως βάζει μπροστά το σχέδιό του για καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, καθώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες πέρα των προαναφερόμενων δικαιολογιών για το ειδικό τέλος υπερασπίζεται την κίνηση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά -οι οποίοι εισέβαλαν στο υπ. Εθνικής Αμυνας- και προειδοποιεί εμμέσως και για άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα