Θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Άρνον Γκρούνμπεργκ «Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου»

Το αριστούργημα του σπουδαιότερου Ολλανδού συγγραφέα της νεότερης γενιάς Άρνον Γκρούνμπεργκ Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου (μτφρ. Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά) «ανεβαίνει» σε λίγες μέρες στη σκηνή του θεάτρου Ιλίσια, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, με τον Στέλιο Μάινα και την Άννα Μάσχα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το μυθιστόρημα του Γκρούνμπεργκ είχε κάνει αίσθηση στην Ολλανδία όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2006. Έχει πουλήσει περισσότερα από 300.000 αντίτυπα και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (το

ολλανδικό Λογοτεχνικό Βραβείο και το φλαμανδικό «Χρυσή Κουκουβάγια», ενώ κοινό και κριτικοί, σε μια ψηφοφορία του περιοδικού De Groene Amsterdammer, ανακήρυξαν το βιβλίο του ως το σημαντικότερο μυθιστόρημα του 21ου αιώνα, μέσα από μια λίστα που δεν περιοριζόταν μόνο σε ολλανδικά βιβλία). Θεωρείται από τους σημαντικότερους πεζογράφους της σύγχρονης γενιάς, ενώ πολλοί τον θεωρούν διάδοχο του Χάρι Μούλις.

Στην Τίρζα παρακολουθούμε μια μεσοαστική ολλανδική οικογένεια, με κεντρικό ήρωα τον πατέρα, Γέργκεν Χόφμεϊστερ, έναν φιλήσυχο και διακριτικό άνθρωπο με μια φαινομενικά καλή ζωή. Ζει μια ζωή χωρίς εξάρσεις και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη μικρή του κόρη, την Τίρζα. Μια μέρα όμως όλα ανατρέπονται: η σύζυγός του, που τον είχε εγκαταλείψει για να ζήσει με το νεανικό της έρωτα, επιστρέφει στο σπίτι και η μικρή του Τίρζα ερωτεύεται ένα αγόρι που μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό με τον Μοχάμετ Άτα, τον τρομοκράτη που έριξε τους δίδυμους πύργους.

Αργά αλλά σταθερά το σύμπαν του Χόφμεϊστερ αποδομείται, ο ίδιος ο Χόφμεϊστερ αποδομείται, με τραγικά αποτελέσματα…

Μετάφραση: Ινώ Βαν Ντάικ – Μπαλτά
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Lost Bodies
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Δαρμουσλή

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Άννα Μάσχα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Τάσος Δημητρόπουλος, Ίριδα Μάρα

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ολλανδικής πρεσβείας

Το βιβλίο ΤΙΡΖΑ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ του Άρνον Γκρούνμπεργκ κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση της Ινώς Βαν Ντάικ – Μπαλτά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη στη σειρά «Συγγραφείς από όλο τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα