Θεσμική ανεξαρτησία και αναδιοργάνωση λειτουργίας ΕΡΤ – σύντομος απολογισμός πεπραγμένων

Σχέδιο νόμου για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Τα κύρια σημεία του παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ενώ έκανε και σύντομο απολογισμό πεπραγμένων στην ΕΡΤ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ. 

Καλό μεσημέρι. 

Όπως γνωρίζετε, στην τηλεόραση είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εποχής, στο πέρασμα στην ψηφιακή τηλεόραση. Οι σχετικές προθεσμίες έχουν ήδη αρχίσει να παρέρχονται αλλά γίνεται προετοιμασία για να προχωρήσουμε γρήγορα, σε αυτή τη νέα περίοδο για τα τηλεοπτικά μας πράγματα. 

Δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες στο νομοθετικό έργο. Να πω μόνον ότι πρόσφατα περάσαμε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τα περί διάκρισης παρόχου, περιεχομένου και δικτύου για την προκήρυξη του φάσματος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό η δημόσια τηλεόραση να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να μπει σε καινούργιες βάσεις

Η προσπάθεια στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη θεσμική της ανεξαρτησία. Όπως ξέρετε, όλα αυτά τα χρόνια η ΕΡΤ λειτουργεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους διορισμούς της διοίκησης, διευθύνοντος συμβούλου κ.τ.λ., με τον έλεγχο, φυσικά, της Βουλής

Από τον προηγούμενο υπουργό Επικρατείας κ. Μόσιαλο ανατέθηκε – και η εντολή αυτή ανανεώθηκε- σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο, να επεξεργαστεί ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, με στόχο να κοπεί τελείως ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη λειτουργία της με την κυβέρνηση. 

Αυτό το σχέδιο νόμου προφανώς δε θα περάσει από αυτήν τη Βουλή. Θα έρθει στην επόμενη Βουλή. Θεωρήσαμε όμως απαραίτητο να το καταθέσουμε. Για την ακρίβεια, κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να αποτελέσει τη βάση για έναν διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα και να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε εγκαίρως να περάσουμε στη νέα εποχή. 

Το σχέδιο νόμου, τον οποίον έστειλα προς συζήτηση στη Βουλή χωρίς δικές μου παρατηρήσεις, σας αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Θέλω όμως να επισημάνω σήμερα ορισμένα στοιχεία. 

Η βασική, ριζοσπαστική κατά την εκτίμησή μου, καινοτομία του είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου με 9ετή θητεία, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά το σώμα που θα ελέγχει τη δημόσια τηλεόραση. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίζει το διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα και τις εξουσίες για να διοικεί την ΕΡΤ. Ο διευθύνων σύμβουλος θα λογοδοτεί στο Εποπτικό Συμβούλιο. Δεν θα λογοδοτεί σε κανένα κυβερνητικό όργανο. Η θητεία του είναι 9ετής θητείας με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι τα 12 χρόνια, ώστε να μπορεί να έχει την απόσταση και την αυτονομία απέναντι στην κυβέρνηση. Τις ακριβείς διαδικασίες θα τις δείτε.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα εκπονεί 10ετές στρατηγικό σχέδιο για την ΕΡΤ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα καταρτίζει κάθε χρόνο ένα ε

Keywords
Τυχαία Θέματα