Την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ζητά το Eurogroup

Μέσα στο… περιθώριο των συζητήσεων του Eurogroup βρέθηκε και η Ελλάδα όπου οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα ζητούν την… ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασε την αρτιότητα των προϋπολογισμών των χωρών που δεν βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Ζητήματα σχετικά με το…. «χρηματοοικονομικό

σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος» απασχόλησαν το Eurogroup, καθώς η δυνατότητα των εθνικών κοινοβουλίων να περάσουν μια απόφαση για επέκταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας πέραν του 2014 είτε στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, είτε με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα είναι πιο «δυσχερής» όπως τόνισαν κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών…

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι ορισμένες χώρες οφείλουν να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες όσον αφορά στα δημοσιονομικά τους και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και δήλωσε:

Υπάρχουν κίνδυνοι δημοσιονομικού εκτροχιασμού για όλες τις χώρες.

Ορισμένες χώρες ασφαλώς οφείλουν να κάνουν περισσότερες προσπάθειες

Θα έχουμε, ελπίζω, έναν συνετό διάλογο για το ζήτημα αυτό

Καθώς οι υπουργοί συζητούν από το απόγευμα σχετικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης οι οποίοι υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, αλλά έκρινε ότι η χώρα αυτή δεν έχει περιθώρια ελιγμών με τον κ. Ολι Ρεν να δηλώνει:

Είναι θεμελιώδης η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό τρόπο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη γαλλική οικονομία και να μεταπειστούν όσοι αφήνουν να πλανώνται αμφιβολίες για την δυνατότητα της γαλλικής κυβέρνησης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει απασχόληση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Γαλλίας, ο Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt:

Μένει να δούμε εάν η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η χώρα έχει διορία έως και το 2015 για να το πράξει.

Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί στο Παρίσι ως τώρα ξεκάθαρα δεν επαρκεί.

Είναι προφανές ότι η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα.

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δίνει μάχες στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τονίζοντας ότι τα στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας είναι υπέρ αρκετά για την τρόικα και ό,τι άλλο θα δημιουργήσει «τριγμούς» στους Έλληνες και στο πολιτικό σκηνικό καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδος πέτυχε…

Το ίδιο τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κα Μέρκελ ζητώντας να επικρατήσει η λογική στο κλίμα των διαπραγματεύσεων….

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα