Το φρεσκοψημένο ψωμί μας κάνει πιο ευγενικούς στους αγνώστους

Λέγεται ότι παλιές νοικοκυρές γνώριζαν την ικανότητα του να πουλήσει ένα σπίτι, αλλά τώρα επιστήμονες πιστεύουν ότι η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς απέναντι στους ξένους.

Ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι θα ήταν πιο πιθανό να βοηθήσουν περαστικούς αν το συγκεκριμένο άρωμα ήταν στα ρουθούνια τους.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Southern Brittany στη Γαλλία ήθελαν να δοκιμάσουν την παλιά

άποψη ότι οι μυρωδιές μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας. Όπως αναφέρει ο Independent, επιστράτευσαν 8 εθελοντές και ζήτησαν από τους μισούς να σταθούν έξω από ένα φούρνο και τους άλλους μισούς έξω από ένα μαγαζί με ρούχα. Οι συμμετέχοντες ανακάτευαν τις τσάντες τους μέχρι να ρίξουν ένα γάντι, ένα μαντήλι ή ένα πακέτο χαρτομάντιλα στα πόδια ενός αγνώστου. Οι ερευνητές, που παρατηρούσαν από 20 μέτρα μακριά, βρήκαν ότι το 77% των περαστικών σταμάτησαν να σηκώσουν το αντικείμενο που δήθεν έπεσε από τους εθελοντές εκεί όπου η μυρωδιά του φρσκοψημένου ψωμιού ήταν έντονη, ενώ μόλις το 52% έκανε το ίδιο έξω από το κατάστημα ρούχων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Social Psychology, «δείχνουν ότι γενικά η αυθόρμητη βοήθεια προσφέρεται περισσότερο σε μέρη με ευχάριστη μυρωδιά περιβάλλοντος», είπαν. «Το πείραμα επιβεβαιώνει τον ρόλο των μυρωδιών φαγητού στον αλτρουισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα