Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 40ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από το πρωί πλήθος κόσμου προσέρχεται για να αποτίσει φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν μετά το μεσημέρι, προκειμένου να γίνει η κεντρική εκδήλωση και το προσκλητήριο νεκρών, και η πορεία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε όλο το κέντρο της Αθήνας

και επί ποδός αναμένεται να βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αναμένεται να υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ θα υπάρχει περιφρούρηση γύρω από όλα τα κτήρια των πανεπιστημίων.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων εφαρμόζονται στους δρόμους γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Τα μέτρα θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Κλειστοί θα είναι από τη 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής οι σταθμοί του μετρό, «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός», ενώ από τις 2.30 θα κλείσουν και οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής και «Αμπελόκηποι». Με τροποποιήσεις θα εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Με αναφορές κατά της βίας και του φασισμού, αλλά και στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, είναι τα μηνύματα που στέλνουν πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και κόμματα με αφορμή την 40ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέκεται στη φράση των εξεγερμένων φοιτητών «είμαστε άοπλοι», υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας των φοιτητών ήταν «αποφασιστικός, δυναμικός αλλά ειρηνικός». Ο ίδιος τονίζει πως οι φοιτητές δεν προέταξαν βία, αλλά υπέστησαν βία και προσθέτει:

«Έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και το σεβασμό κάθε πολίτη. Ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός».

Ο Κάρολος Παπούλιας υπογραμμίζει η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα μια ευκαιρία για συλλογική περίσκεψη και προσφέρεται για νέες αναγνώσεις μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας. Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα