‘ Ανοίξτε τα κινητά σας…’

Του Ηλία Καραβόλια,

Είναι υποκριτικό το σκηνικό κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία, όπου κάποιοι δημοσιογράφοι που μιλούσαν δύο και πλέον χρόνια για τις ‘επείγουσες διαρθρωτικές’ αλλαγές, τώρα κόπτονται υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, σαν να μην ήξεραν ότι πίσω από την ρητορική των αλλαγών υπήρχε αυτό ακριβώς που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες: η δημιουργία του ‘ελκυστικού’ εργαζομένου, κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων της τρόικας.
Ξαφνικά η ελληνική κοινωνία ‘ανακαλύπτει’ από τα ΜΜΕ τον εχθρό: την τρόικα

που θέλει να υποτιμήσει την ελληνική τάξη των χαμηλόμισθων , τους έλληνες εργαζόμενους. Και τώρα
ξαφνικά, όλοι βλέπουνε ότι οι θεωρίες περί επενδύσεων και μείωσης της ανεργίας, λόγω πτώσης των μισθών, αποτελούν προσχήματα και ψέματα!
Η χώρα κατά τον Υπουργό Οικονομίας θα πεθάνει από ασφυξία αν δεν πάρει την δόση. δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας στην Βουλή, χθες. Δηλαδή, όποιος προλάβει ! Και προκειμένου να προλάβουμε, ας πάμε και… ακρωτηριασμένοι σαν κοινωνία, σαν χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι ο δήθεν έτοιμος Μόνιμος Μηχανισμός, ESM, δεν είναι και τόσο έτοιμος, όπως διαπίστωσα και εγώ πριν λίγες ημέρες, με τα ίδια μου τα μάτια: στο γραφείο όπου στεγάζεται στο Λουξεμβούργο, δεν έχει καν… ταμπέλα στην είσοδο ! Υπάρχουν 80 δις , σαν άμεση ρευστότητα, και κρατικές ‘εγγυήσεις’ εταίρων, μέχρι 620 δις. Οι αγορές δεν άνοιξαν τις βρύσες, διότι πολύ απλά ρίχνουν αλλού λεφτά, εκεί που υπάρχει ‘κάτι’, εκεί που έχει εκδοθεί χρεόγραφο ευρωπαικής φερεγγυότητας: στον προσωρινό μηχανισμό, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) , το οποίο άντλησε και χθες κεφάλαια- 6 δισ. ευρώ- μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου, όπως διαβάζω στο Dow Jones Newswires , που επικαλέστηκε μια τράπεζα που συμμετείχε στη συμφωνία. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ( διαχειριστές ήταν Barclays, BNP Paribas και Goldman Sachs). Και αναρωτιέμαι: δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρουμε λεφτά πριν τα… πάρουν οι Ισπανοί, διότι δεν θα υπάρχει μετά ρευστότητα στο μπαζούκας( ESM) της ΕΕ ;
Κατά τον Βενιζέλο ,πρέπει γρήγορα να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά όχι να συμφωνήσουμε όσο-όσο, λέει, σε βιαστικές επώδυνες λύσεις , ενώ ο κος Κουβέλης και η ΔΗΜ.ΑΡ δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα αν συμπεριληφθούν σε αυτά οι γνωστές περικοπές σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Θέατρο του παραλόγου! Όλοι τα γνωρίζανε, όλοι τα ξέρανε, και οι πάντες εκπλήσσονται ! Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2011 αλλά και η αναθεώρηση του Φεβρουάριο του 2012, πέρασε ,πριν ανακοινωθεί δημόσια, και από ελληνικά νομικά ‘χέρια’ που ήταν σε συνεννόηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών . Το γνωρίζουν καλά , κυρίως ο Βενιζέλος και η ομήγυρη του. Και σήμερα όλοι μοιάζουν να μένουν έκπληκτοι μπροστά σε θέματα όπως η μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις, μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης, κατάργηση τριετιών περιόδων και ωριμάνσεων, αλλά και ο κατώτατος μισθός, που χάθηκε δήθεν στην… μετάφραση !
Keywords
Τυχαία Θέματα