Ασφάλεια για κράτος δικαίου & κοινωνικής συνοχής

19:18 19/3/2012 - Πηγή: Olympia
 Του Νίκου Κωστόπουλου*Ζούμε σε μια εποχή που εποχή που έχει μεγαλύτερη αξία να βλέπουμε το δέντρο και να αφήσουμε το δάσος στην ησυχία του.Έτσι, μια είδηση που πέρασε στα ψιλά της δημοσιότητας είναι πως «δραματική αύξηση που φτάνει ακόμα και το 300% στις ληστείες και στις κλοπές – διαρρήξεις, κυρίως σε σπίτια και καταστήματα καταγράφηκε το 2011 σε σχέση με το 2010», σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Χαρακτηριστικά, ο συνολικός αριθμός των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων ξεπέρασε τις 100.000.

Σύμφωνα με την έκθεση στο στόχαστρο

των ληστών – διαρρηκτών μπαίνουν κυρίως τα σπίτια, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι κακοποιοί χρησιμοποίησαν τα όπλα τους για να αρπάξουν ακόμα και μικρά χρηματικά ποσά.
Αναλυτικότερα, το 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 6.636 ληστείες, έναντι 6.079 για το έτος 2010. Στην Αττική έγιναν 5.134 ληστείες το 2011 έναντι 4.595 το 2010.

Τα στοιχεία καταγράφουν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, μια νέα καθημερινότητα.Η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ο ένας παράγοντας είναι η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που πηγάζει από τη διάχυτη αίσθηση περί μη απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης την οποία έχουν τα μέλη μιας ορισμένης κοινωνίας .Με άλλα λόγια η ατιμωρησία για όλους εκείνους που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, διαχέεται κάθετα και στα ίδια τα μέλη της κοινωνίας.Ο άλλος παράγοντας είναι η μαζική εισροή λαθρομεταναστών, που καθημερινά περνούν το κατώφλι της χώρας, χωρίς έλεγχο.  Δεν είμαι θιασώτης μιας χώρας που θα είναι περίκλειστο φρούριο. Από την άλλη δε θέλω μια χώρα ξέφραγο αμπέλι.Όταν όμως βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων.Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να αντιδράσει άμεσα και δραστικά, για την ενίσχυση της ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας.Γιατί η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, περνάει μόνο μέσα από ένα κράτος δικαίου και δικαιωμάτων. Για όλους. Και πρωτίστως για τους Έλληνες.Σε κάθε άλλη περίπτωση, μία ληστεία θα είναι τραγωδία, χίλιες ληστείες απλή στατιστική, για να παραλλάξω και λίγο τη φράση ενός «ιστορικού ηγέτη».

Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β. Αθηνών.
Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα