Δεν έχουν που να κάτσουν πλέον στη Βουλή οι (63) φρέσκοι ανεξάρτητοι

07:56 14/2/2012 - Πηγή: Olympia

Σε άρδην αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών οδήγησαν η ψηφοφορία του Μνημονίου και οι μαζικές διαγραφές που την ακολούθησαν. Tο ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον την πλειοψηφία, ενώ οι ανεξάρτητοι ξεπερνούν έστω και οριακά τη Νέα Δημοκρατία και είναι, αθροιστικά,

η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη σε αριθμό.

Συγκεκριμένα, από προχθές το βράδυ το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με 132 βουλευτές, χάνοντας τον έλεγχο των ψηφοφοριών, οι ανεξάρτητοι είναι πλέον στο σύνολό τους 63, ενώ η Νέα Δημοκρατία, από 83, μετά τις 21 διαγραφές έμεινε με 62 βουλευτές.

Σε πρώτο στάδιο πονοκέφαλο αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αναφορικά με τη χωροταξία της Βουλής, αφού από χθες έχει αρχίσει η αναζήτηση χώρου για να στεγαστούν οι ανεξάρτητοι. Μέχρι τώρα ο επίσημος χώρος ήταν ένα μικρό
γραφειάκι του 1ου ορόφου, ωστόσο οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη ήταν σε γραφείο του ισογείου, ενώ οι βουλευτές της Ντόρας Μπακογιάννη χρησιμοποιούν ως βάση το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν μάλιστα οι ανεξάρτητοι διασπαστούν σε μικρότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να βρει ξεχωριστές αίθουσες.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι 10. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά και το Αρμα Πολιτών δεν είναι για τη Βουλή Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αφού δεν έχουν στις τάξεις τους πάνω από τέσσερις βουλευτές.

Οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, Κοινοβουλευτική Ομάδα υποβάλλουν στον πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση που περιέχει τον τίτλο του κόμματος και τα ονόματα των μελών και του προέδρου της. Από εκεί και πέρα πάντως αρχίζουν τα προνόμια, τα οποία αυξάνουν όσο αυξάνει και ο αριθμός των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού της Βουλής, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες παραχωρείται αίθουσα εντός του Βουλευτηρίου, ανάλογα με τη δύναμή τους, στους προέδρους παραχωρείται και ιδιαίτερο γραφείο, ενώ δίδεται η δυνατότητα να προσλάβουν και μετακλητούς υπαλλήλους για να στελεχώσουν τις γραμματείες τους.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι 60 βουλευτές μπορούσαν να βρουν σημείο σύγκλισης, τότε θα αποκτούσαν πολλές ακόμα δυνατότητες. Ως γνωστόν, 60 βουλευτές μπορούν να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής, 50 μπορούν να υποβάλλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή υπουργών, 30 μπορούν να ζητήσουν προκαταρκτική επιτροπή, ενώ 15 μπορούν να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία σε όποιο σχέδιο νόμου επιθυμούν.

Οπως φαίνεται από την ανάγνωση του Κανονισμού της Βουλής, οι ανεξάρτητοι είναι μεν δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά μόνο θεωρητικά, καθώς ιδεολογικά φαντάζει αδύνατον να συμφωνήσουν και οι 63. Αυτός όμως που φαίνεται να τρέμει είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, έχοντας μείνει με 14 βουλευτές, βλέπει σαν εφιάλτη το σενάριο 15 βουλευτές από τους ανεξαρτήτους να συστήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και να τον

Keywords
Τυχαία Θέματα