Εγώ έχω μια ιδεολογία προοδευτική, είπε ο υπουργός δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στο ράδιο 9.

Γράφει ο πρώην, προοδευτικός.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί, γιατί κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν αιχμές ότι οι έξω από αυτούς δεν είναι προοδευτικοί.

Τι είναι τελικά πρόοδος;  Και ποιά τα αποτελέσματα των προοδευτικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα;

Θα ήθελα να γνωρίζω αν το αποτέλεσμα του πνευματικού και υλικού προϊόντος που έχει παρακτεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, ωφέλησε η έβλαψε την Ελλάδα;

Αλήθεια ως λαός

πρέπει να επιδιώκουμε την συνέχιση αυτής μας της προόδου, η πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως ο δρόμος που ακολουθούμε δεν είναι της προόδου, αλλά της καταστροφής;

Πολύ θα ήθελα ο υπουργός της δικαιοσύνης να μου έδινε μια ποιό σαφή απάντηση στο τι ακριβώς εννοεί πρόοδο, όχι όμως σε θεωρητικό φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά στην πράξη, κάνοντας σύγκριση της Ελλάδας, με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. 

Θυμάμαι κάποτε τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη με στόμφο να δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλους τους τομείς στα Βαλκάνια, ήταν η ημέρα που αποφάσισα να φύγω από το ΠΑΣΟΚ, γιατί μέχρι τότε εγώ ήθελα να συγκρίνομαι με την υπόλοιπη Ευρώπη που ανήκουμε από το 1981, και όχι με τα βαλκάνια.

Αγαπητοί πρώην σύντροφοι, δεν είναι πρόοδος, ούτε μπορεί να αυτοπροσδιορίζετε  προοδευτικός, κάποιος που χαρακτηρίζει το σύνολο του λαού του ως διεφθαρμένους, αυτές οι γενικεύσεις είναι φασισμός.

Αγαπητοί πρώην σύντροφοι, δεν είναι προοδευτική μια κοινωνία, που λόγο του ότι δεν μπορεί να βάλει φρένο στο εμπόριο ναρκωτικών, αποφασίζει να φυτεύουν χασίσι όλοι στα μπαλκόνια τους.

Αγαπητοί πρώην σύντροφοι, δεν είναι προοδευτική μια κοινωνία η οποία λόγο του πνευματικού και ιδεολογικού αποπροσανατολισμού της, θεωρεί τον θεσμό της οικογένειας ξεπερασμένο, ενώ θεωρεί την ίδια στιγμή προοδευτικούς δύο άντρες που παντρεύονται.

Αγαπητοί πρώην σύντροφοι, δεν είναι πρόοδος, όταν το 1980 παράγαμε το 66% του βοδινού  κρέατος που καταναλώναμε, ενώ τώρα παράγουμε μόνο το 27%, το 1980 παράγαμε το 84 % του χοιρινού, τώρα μόνο το 41 %. Αυτό είναι αρκετό για να αντιληφτούμε το μέγεθος της καταστροφής που έχουν δημιουργήσει όλοι αυτοί οι που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί συνεταιριστές αγροτοπατέρες, που κατά 90 % ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σήμερα.

Στο πράσινο και προοδευτικό Ηράκλειο, το 1980 καλλιεργούνταν 330 χιλιάδες στρέμματα σουλτανίνας, το 2005 καλλιεργούνταν μόνο 120 χιλιάδες στρέμματα, αυτό είναι το αποτέλεσμα σε ένα νομό που οι προοδευτικοί του ΠΑΣΟΚ παίρνουν το 60% των ψήφων.

Αγαπητέ πρώην σύντροφε, που νομίζεις ότι είσαι προοδευτικός, είναι ώρα να καταλάβεις πως δεν είναι πρόοδος οι πέντε δέκα δρόμοι που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, την στιγμή που οι δρόμοι που έχουν τα υπόλοιπα κράτη είναι πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας.

Θα μπορούσα να αναφέρω άλλα είκοσι παραδείγματα που μας δείχνουν ότι, όχι μόνο προοδευτικοί δεν ήταν όλοι αυτοί που αυτοπροσδιορίζοντε  προοδευτικοί, αλλά μάλλον ήταν

Keywords
Τυχαία Θέματα