Γιατί οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί στα δάνεια της τρόικας…

09:32 20/5/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει στο independent.ie ο Pat Cradock*

Η φορολογική συμφωνία της Ε.Ε έχει ως στόχο να παρέχει αιτιολόγηση για το δόγμα της Μέρκελ περικοπής δαπανών. 

Στην Αθήνα, η συζήτηση για την λιτότητα και την ανάπτυξη δεν είναι θεωρητική. Όσον αφορά την ανάπτυξη, είναι απλό. Δεν υπάρχει. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί

φέτος κατά 6 %. Η ανεργία είναι πάνω από 20 % και αυξάνεται.
Τι σημαίνει λιτότητα; Είναι σαν αυτό – η σύνταξη σας των € 600 το μήνα μειώνεται στα € 400. Φόρος € 400 επιβάλλεται σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και προστίθεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Μη πληρωμή, διακοπή ρεύματος. Τα ενοίκια δεν καταβάλλονται. Καταστήματα κλείνουν. Οι άνθρωποι απολύονται. Περιμένουν στις ουρές για δωρεάν φαγητό, πηγαίνουν σε βαθιά ύφεση, αυτοκτονούν….

Τώρα μπορείτε να ρωτήσετε εύλογα: δεν είναι υπαιτιότητα των Ελλήνων; Δεν ήταν η διοίκηση τους φουσκωμένη και αναποτελεσματική; Δεν υπάρχει μεγάλη διαφθορά; Μακράν αυτά είναι αλήθεια, αλλά με πίστωση χρόνου και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για αλλαγή, οι Έλληνες θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρύθμισης.
Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με φουσκωμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Αλλά είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που έχει οδηγηθεί σε οικτρή οικονομική ένδεια και με κοινωνική δυστυχία σε μια τέτοια ευρεία κλίμακα.
Για το σκοπό αυτό, η τρόικα πρέπει να λάβει την πλήρη ευθύνη. Η εξαθλίωση και οι στερήσεις, όπως η Wall Street Journal έχει επισημάνει, προέρχονται από την “εμμονή στην περικοπή των δαπανών σε περίοδο ύφεσης” της τρόικας. Έτσι, κάθε επίσκεψη της τρόικας συνοδεύεται από περικοπές και αυξήσεις φόρων που εμβαθύνουν την ύφεση και να αυξάνουν το επίπεδο του χρέους.
Αν εκλογές αυτού του μήνα δεν απέδειξαν κάτι, ήταν ότι η πολιτική δεν είναι πολιτικά βιώσιμη. Τα δύο μεγάλα κόμματα, που συμφώνησαν την “διάσωση” πήραν λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων τους. Η διάσωση μοιάζει αδύνατη αποστολή.
Το καλοκαίρι παρουσιάζει μπροστά μια φρικτή θέα. Απαιτούνται περικοπές 11 δις € για τον Ιούνιο. Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν πράγματι να πληρώσουν άλλα….

Μετά από όλα αυτά, όταν η κυβέρνηση σε έχει χρεοκοπήσει σε προσωπικό επίπεδο, δεν ανησυχείς πάρα πολύ για τις προειδοποιήσεις περί εθνικής χρεοκοπίας.
Τι έχει αυτό να κάνει με το ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη φορολογική συνθήκη; Πάρα πολλά, στην πραγματικότητα. Η συνθήκη έχει ως στόχο να παρέχει τη θεωρητική δικαιολογία στο δόγμα Μέρκελ, για την πολιτική της μειώνοντας τις δαπάνες σε ύφεση.
Αλλά τι συγκεκριμένα παίρνει η Ιρλανδία από τη Συνθήκη; Μια γραμμή του επιχειρήματος ότι είναι απίθανο να ακούσουμε από το στρατόπεδο Ναι είναι ότι, η φορολογική συνθήκη περιέχει αυτό ή το άλλο θετικό στοιχείο που θα ωφελήσει την Ιρλανδία. Το στρατόπεδο του Ναι δεν είναι σε θέση να υποδείξει τυχόν ειδικά οφέλη της Συνθήκης απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν.
Έτσι, τα επιχειρήματα υπέρ της επικύρωσης είναι ουσιαστικά δηλώσεις σχετικά με το τι θα συμβεί αν επικυρώσουμε ή δε

Keywords
Τυχαία Θέματα