Κάτω Αχαία: Μετέωρη η μεταφορά των μαθητών – Αγωνία σε γονείς και παιδιά

18:57 24/8/2012 - Πηγή: Olympia
Πάνω από χίλιοι μαθητές να κινδυνεύουν σοβαρά να χάσουν τη νέα σχολική χρονιά.

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία στο δήμο Δυτικής Αχαΐας, η μεταφορά των μαθητών βρίσκεται στον «αέρα» με αποτέλεσμα 1000 και πλέον μαθητές να κινδυνεύουν σοβαρά να χάσουν τη νέα σχολική χρονιά πριν καν ξεκινήσει.

Ως γνωστόν με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του προγράμματος «Καλλικράτης» ανατέθηκαν

στους καινούργιους δήμους πάρα πολλές αρμοδιότητες που πριν τις ασκούσε η επίσης καταργηθείσα με τον «Καλλικράτη» Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Για του λόγου του αληθές 274 αρμοδιότητες . Όλα αυτά βέβαια είχαν ως βασική προϋπόθεση για να έχουν νόημα και την ανάλογη μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση.

Φυσικά και με πρόσχημα πλέον την «οικονομική κρίση» καμιά υπόσχεση σε σχέση με αυτό δεν τηρήθηκε. Το πρόγραμμα « ΕΛΛΑΔΑ» των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ προς στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της «Καλλικρατικής» μεταρρύθμισης είναι σαν να μην εξαγγέλθηκε ποτέ.

Και το κύτταρο της Δημοκρατίας, η συνταγματικά κατοχυρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση ζει ίσως τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της.

Μία από τις πολλές λοιπόν αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν και το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Ο δήμος Δυτικής Αχαΐας ήταν από τους λίγους που ακολούθησαν με συνέπεια τις σχετικές διατάξεις και πρώτος συνέταξε μελέτη του έργου της μεταφοράς των μαθητών και διενέργησε και διεθνή διαγωνισμό που είχε ως αποτέλεσμα να ανατεθεί το έργο στο ΚΤΕΛ Αχαΐας. Επειδή όμως το έργο ήταν προϋπολογισμού αξίας 850.000 ευρώ έπρεπε να προηγηθεί προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το θεσμικό αυτό όργανο που έχει στην αρμοδιότητά του τον έλεγχο των οικονομικών του δημοσίου υιοθετώντας μια εντελώς «στενή» και αυστηρά τυπική και γραφειοκρατική προσέγγιση στο υπό εξέταση θέμα, ζήτησε την εκπόνηση νέας μελέτης μέσα στο συντομότατο διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την επανασύνταξη του σχετικού φακέλου και την εκ νέου υποβολή στη χρονοβόρα διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου «… Η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ δυσάρεστη. Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε εκατοντάδες οικογένειες του δήμου μας που έτσι κι αλλιώς βιώνουν εντονότατα την οικονομική κρίση… 1000 και πλέον μαθητές κινδυνεύουν σοβαρά να χάσουν τη σχολική τους χρονιά … είχαμε καταθέσει μια πληρέστατη μελέτη και είναι άδικο για τον δήμο μας που ήταν από τους λίγους που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία – ενώ άλλοι δήμοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά σχετική ενέργεια- να αντιμετωπίζετε με αυτόν τον τρόπο, με αποτέλεσμα να φαντάζει πολύ πιθανή πλέον η αδυναμία του δήμου να μεταφέρει τους μαθητές της περιφέρειας στα σχολεία τους τον Σεπτέμβριο…

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά…, απαιτείται μια πολιτική απόφαση που θα επικαιροποιήσει τη μελέτη με αποτέλεσμα να απ

Keywords
Τυχαία Θέματα