«Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ»

07:16 6/12/2012 - Πηγή: Olympia

Ελευθερία, Παιδεία και η Ελληνική Δημόσια Υγεία. Με αφορμή ένα χαρακτηριστικό και ενδεικτικό περιστατικό στο Λαϊκό και στο Αλεξάνδρας.

Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

1. Εισαγωγή: Η Ελλάδα σε κατάσταση πολιορκίας σ. 1

2. ΕΣΥ: Το διαμάντι του ατελούς μας κράτους και οι ήρωες των Θερμοπυλών της δημόσιας υγείας σ. 4

3. Το ΕΣΥ μέσα από ένα χαρακτηριστικό και ενδεικτικό στο Λαϊκό και στο Αλεξάνδρας  σ. 6

1.    Εισαγωγή: Η Ελλάδα
σε κατάσταση πολιορκίας

Ο υπαρξιακός μας πυρήνας πολιορκείται. Αδιαφανείς τεχνοκράτες μιας τεχνόσφαιρας που δήθεν αντιπροσωπεύει την «Ευρώπη» και Θεός ξέρει τι άλλο, αναιρούν δραστικά την πολιτική μας κυριαρχία, βάζουν χέρι ακόμη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ροκανίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα και απειλούν πλέον σοβαρά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του νεοελληνικού κράτους. Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Κανείς πλέον δεν διαπραγματεύεται, ακόμη και τα έσχατα και ζωτικά μας συμφέροντα. Την ζωή μας την διαγράφουν άγνωστοι και αδιαφανείς τεχνοκράτες. Λογικό είναι η ευαισθησία των τεχνοκρατών αυτών απέναντι στον άνθρωπο να είναι μηδενική. Μηδενισμός δηλαδή της Πολιτικής και του ανθρωποκεντρικού πολιτικού πολιτισμού.

Μετά από μερικές σύντομες επισημάνσεις γενικότερου χαρακτήρα πλην συναφείς με τις απειλές κατά της Εθνικής μας Ασφάλειας, κατά της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και κατά της Εθνικής μας Παιδείας, θα σταθούμε εδώ κάπως λεπτομερέστερα στο θέμα του ΕΣΥ. Έχω επίγνωση του τι σημαίνει να μιλήσει κανείς για ένα από τα σημαντικότερα και ταυτόχρονα αμφίπλευρα αμφιλεγόμενα ζητήματα του νεοελληνικού κράτους.

 

Σκοπός μας δεν είναι να ωραιοποιήσουμε ή να υποδείξουμε «θεραπείες» θεσμικών και οργανωτικών προβλημάτων που αναμφίβολα όπως σε κάθε άλλο τομέα της κρατικής ζωής είναι πολλά. Ούτε να παρέμβουμε στις ενδο-ιατρικές υποθέσεις ή και διαμάχες που είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν.

Πολύ περισσότερο, επίσης, σκοπός μας δεν είναι να υποτιμήσουμε τα ιδιωτικά ιατρικά ιδρύματα. Αντίθετα, ότι λέμε εδώ για το ιατρικό λειτούργημα από την σκοπιά του πολίτη ισχύουν και για τα ιδρύματα αυτά, τους ιατρούς τους και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό. Για ένα ακόμη λόγο εκ του γεγονότος της υψηλοτάτης στάθμης του Ελληνικού ιατρικού προσωπικού –ας μη λησμονούμε εδώ τον σημαντικό ρόλο του ΕΣΥ στην ιατρική εκπαίδευση, τις ειδικότητες και τις εξειδικεύσεις των νεοεισερχόμενων ιατρών–, πέραν των υπηρεσιών προς τον Έλληνα πολίτη, ο ιδιωτικός «ιατρικός τουρισμός» είναι ένα πεδίο οικονομικής ανάπτυξης (και προσφοράς προς πολίτες άλλων κοινωνιών) σε πεδία όπου η Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστική.

Σκοπός εδώ, λοιπόν, είναι να αναδειχθεί συντομογραφικά η σημασία του ΕΣΥ ως μια από τις λιγοστές πολύ μεγάλες ελληνικές κοινωνικές κατακτήσεις σε ένα άκρως ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ζωής. Να υποστηριχθεί ότι η βελτίωσή του δεν συνεπάγεται υπονόμευσή του και να φωτιστούν οι πολλές και πολύ θετικές πτυχές του ΕΣΥ σε αναφορά με μια εκτιμούμε χαρακτηριστική και ενδεικτική περίπτωση ενός μ

Keywords
Τυχαία Θέματα