Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Η Μεσογειακή Λεκάνη και ιδιαίτερα η Ελλάδα αποτελούν πύλη εισόδου ασθενειών που μεταδίδονται από παράσιτα από χώρες του Νότου και της Ανατολής, όπου οι ασθένειες αυτές ενδημούν. Ταυτόχρονα όμως, μπορούν να αποτελέσουν ζώνη παρακολούθησης των οδών μετάδοσης αλλά και ασπίδα προστασίας της ευρωπαϊκής ενδοχώρας από τις ασθένειες αυτές. Ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία οι επιστημονική κοινότητα επισημαίνει την ανάκαμψη ξεχασμένων μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από παράσιτα.

Στην διαδικασία αυτή ανάκαμψης κυρίαρχο ρόλο

παίζουν τα κουνούπια. Ελονοσία, Ιός του Δ. Νείλου Δάγκειος και Κίτρινος Πυρετός, Ιός Chicungunia είναι μία σειρά από ασθένειες
που μεταδίδονται από τα έντομα αυτά σε Παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανάκαμψη της Ελονοσίας και του Πυρετού του Δ. Νείλου στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα όπως:

Η πρόσφατη επιδημία του Ιού του Δ. Νείλου στην Κ. Μακεδονία το καλοκαίρι του 2010 (261 κρούσματα εκ των οποίων 35 θανατηφόρα) και η περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων σε Θεσσαλία, Στερεά και Αττική το καλοκαίρι του 2011 (101 κρούσματα, 8 εκ των οποίων θανατηφόρα). Συγκεκριμένα στην Αττική το 2011 καταγράφηκαν 30 κρούσματα στην πλειοψηφία τους στην Ανατολική Αττική (Διόνυσος, Ραφίνα, Μαραθώνας, Αρτεμιδα), ένα εκ των οποίων θανατηφόρο και σημαντικός αριθμός (11) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αθήνας και του Πειραιά. Το φετινό καλοκαίρι η καταγραφή των κρουσμάτων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Τα 61 κρούσματα ελονοσίας (1 θανατηφόρο) που καταγράφηκαν στη χώρα σε Πελοπόννησο, Εύβοια, Λάρισα και Αττική το καλοκαίρι του 2011, 27 εκ των οποίων αυτόχθονα στην Λακωνία και 2 στην Αττική. Το φετινό καλοκαίρι τα κρούσματα έχουν μειωθεί αλλά η καταγραφή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ποιο είναι το πρόβλημα
H καταπολέμηση κουνουπιών αλλά και ο έλεγχος των ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά, πρέπει σε κάθε περίπτωση να στηριχθεί άμεσα σε κεντρικό σχεδιασμό, μέσα από έλεγχο και δράσεις που να διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετάδοσης μολυσματικής νόσου. Οι δράσεις αυτές πρέπει άμεσα να οδηγήσουν στην οργάνωση, εκτέλεση και παρακολούθηση έργων καταπολέμησης των κουνουπιών φορέων των παραπάνω ασθενειών, τα οποία να είναι προσανατολισμένα πρωτογενώς πλέον στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και δευτερογενώς στην μείωση της όχλησης συμπεριλαμβάνοντας τη συστηματική καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται άλλα δεν είναι αποτελεσματικά, δεν είναι κατάλληλα

Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν:

Α. Δράσεις πρόληψης (επιδημιολογική παρακολούθηση, ενημέρωση)

Β. Δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών φορέων της νόσου και ελαχιστοποίησης την όχλησης, τόσο από εδάφους, όσο και από αέρος. Η καταπολέμηση πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με προνυμφοκτονία, δηλαδή ψεκάζοντας για τα έντομα αυτά όσο διάστημα βρίσκοντ

Keywords
Τυχαία Θέματα