Μέρκελ: «Σκληρά και οδυνηρά χρόνια αναμένουν την ευρωζώνη»

Τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από κοινοτικά χείλη ότι «τα χειρότερα πέρασαν» για την ευρωζώνη απέκρουσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οπως είπε, η ζώνη του ευρώ έχει μπροστά της χρόνια οδυνηρών μεταρρυθμίσεων, αργής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτης και τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το 2012, η γερμανίδα Καγκελάριος χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την τραπεζική εποπτεία και την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, εντούτοις ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να προβλέψει καλύτερες ημέρες για την ζώνη του ευρώ.

«Ενας λόγος που είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου είναι η διαδικασία προσαρμογής, οι αλλαγές που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες και οδυνηρές» είπε η Μέρκελ, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια επισήμανε πως η ευρωζώνη δεν θα «δει» τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών για πολλά χρόνια, και το 2013 διαμορφώνεται ως άλλη μία πρόκληση.

«Το επόμενο έτος, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ το έχει πει αυτό, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε κάποιες χώρες, και αναμένουμε να συνεχιστούν τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας» υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Αναγνώρισε πως η ευρωζώνη έχει επιτύχει πολλά, όμως τόνισε πως έχει σκληρή περίοδο μπροστά της. Και στο σημείο αυτό επανέλαβε πως η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με ένα μεγάλο βήμα. «Εχει γίνει πολύ συζήτηση γι’ αυτό το ένα βήμα, εάν θα είναι ‘κούρεμα’ χρέους, ευρωομόλογα ή κάποιο άλλα μέτρο που θα λύσει τα πάντα. Δεν είναι όμως έτσι» σημείωσε.

tanea.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα