Να σου ψιθυρίσω δυο φωνήεντα…

10:22 7/8/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την «Ελληνική μάχη κατά των φονιέντων», ότι «ένα άρθρο της δασκάλας από τη Ραφήνα, της Μαρίας Χρυσού, που αναφερόταν στο βιβλίο της Γραμματικής της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού … ήρθε για να ταράξει τα νερά και να πάρει φωτιά το Διαδίκτυο, ένα μέσο που επιτρέπει χωρίς φραγμούς την κριτική και την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων.
Χρειάστηκε, μάλιστα, να επιστρατευθούν με αξιοπαρατήρητη γρηγοράδα 140 γλωσσολόγοι, μερικές δεκάδες πανεπιστημιακοί ή γκουρού της γλωσσολογίας, για να την κατακεραυνώσουν, απαξιώνοντας το τεκμηριωμένο κείμενό

της και αφήνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εννοηθεί ότι η γυναίκα δεν ήξερε τι γράφει, μόνο και μόνο γιατί ζητούσε να μείνει η ελληνική γλώσσα ανέπαφη…».
Αυτή λοιπόν ήταν η αρχή γιατί από εκεί και πέρα άρχισαν να αναπτύσσονται τα «αντίπαλα» στρατόπεδα και σιγά – σιγά το θέμα άρχισε να μετατρέπεται σε μια μάχη (για μια φορά ακόμη) για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας από ενέργειες που τελικά όλα δείχνουν ότι οδηγούν στην απλοποίησή της και στην «τεμπελική» φωνητική γραφή.
Το θέμα, λοιπόν, δεν ήταν μόνο πόσα είναι τελικά τα φωνήεντα; 5 ή 7; Το γλωσσικό ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι αν έχει άδικο η δασκάλα της Ραφήνας στις επιφυλάξεις της ή υπάρχει ένας ουσιαστικός νέος κίνδυνος για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Τα στρατόπεδα είναι δύο, όπως επίσης και οι πλευρές του νομίσματος. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… για να έχετε μια συνολικότερη εικόνα, την οποία δεν καταφέραμε να σας δώσουμε στο προηγούμενο φύλλο,
Το βαρύ πυροβολικό
Το έναυσμα για αυτήν την ιδιότυπη διαμάχη ήταν, λοιπόν, το άρθρο της δασκάλας κ. Χρυσού, το οποίο αναδημοσιεύθηκε σε διάφορα blogs και sites, και δεν θα έπαιρναν χαμπάρι οι περισσότεροι στα ΜΜΕ αν δεν έφθανε στα γραφεία τους μια ανακοίνωση εκατόν σαράντα (140) γλωσσολόγων καθηγητών στα πανεπιστήμιά μας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις παρατηρήσεις της κ. Χρυσού ως «εσφαλμένες και ανυπόστατες»… Και είναι απορίας άξιο το πώς και το γιατί σ’ ένα «εσφαλμένο και ανυπόστατο» – όπως το χαρακτήρισαν οι ίδιοι – κείμενο μιας άγνωστης δασκάλας από τη Ραφήνα απαντούν 140 πανεπιστημιακοί.
«Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα αλλά τη θεωρήσαμε επιβεβλημένη, όταν μια επιστημονικά ανυπόστατη καταγγελία μετατρέπεται τόσο άκριτα σε επιστημονικό μανιφέστο και οδηγεί χιλιάδες συμπατριώτες μας σε παράλογα συμπεράσματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή οι 140 γλωσσολόγοι, προκειμένου να δικαιολογηθούν, ενώ κατηγορούν για φτωχά και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα το άρθρο «που αναπαράγεται και διαδίδεται άκριτα στο διαδίκτυο και στα Μ.Μ.Ε.».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης χρειάστηκε να αρθρογραφήσει δύο φορές στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», υποστηρίζοντας ότι εκπλήσσεται «για το πόσο εύκολα μια ανενημέρωτη στο αντικείμενό της δασκάλα μπορεί να εγείρει εκ τού μη όντος ένα θέμα, για το πώς ένας συνδικαλιστικός φορέας (με βαρύ εκπαιδευτικό όνομα) φιλοξεν
Keywords
Τυχαία Θέματα