Οι μετοχές της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να δοθούν στους εσωτερικούς πιστωτές.

Εικοσιτέσσερα περίπου από τα 31,5 δις ευρώ που θα δοθούν τώρα ως δάνειο στην Ελλάδα θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα χρήματα αυτά, μαζί με μερικά που δόθηκαν και με αυτά που θα ακολουθήσουν, μέχρι να φτάσουν συνολικά τα 50 δις, αποφασίστηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.  Όλα

αυτά θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες ως δημόσιο δάνειο και έναντι αυτών των 50 δις ευρώ το κράτος θα λάβει…. κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον για μια πενταετία.

Αντί όμως το κράτος να κρατήσει στα συρτάρια του αυτές τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έπειτα από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν μηδαμινή αξία, γιατί άραγε δεν τις δίνει σε όσους χρωστά στο εσωτερικό του και σε εξόφληση των αντίστοιχων οφειλών του;

Γιατί να μην δοθούν για παράδειγμα στους προμηθευτές που χρωστά το κράτος, στους πολίτες που κουρεύτηκαν τα ομόλογά τους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα πανεπιστήμια που έχασαν τα χρήματά τους κ.λ.π. και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου και δυνατότητα εκποίησης στο Χρηματιστήριο από τώρα; Η κίνηση αυτή αφενός αποτρέπει τον κίνδυνο κρατικοποίησης των τραπεζών και ελέγχου τους από τα κόμματα στο μέλλον, αφετέρου αποσβένει τα δημόσια χρέη προς τους εσωτερικούς πιστωτές καθιστώντας τους μετόχους των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό και οι τράπεζες διασώζονται και οι εσωτερικοί πιστωτές δεν χάνουν τα χρήματά τους.

Αντίθετα αυτό που πάει να γίνει τώρα δεν σώζει απλά τις τράπεζες, αλλά και τους τραπεζίτες, σε βάρος του λαού και σε βάρος των υπολοίπων πιστωτών.  

Πέτρος Χασάπης

 

 


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα