Ποιοι φορείς καταργούνται και ποιοι συγχωνεύονται

Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες καταργούν και συγχωνεύουν  φορείς και νομικά πρόσωπα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και την δημιουργία της επιτροπής που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.
Με το νομοσχέδιο δημιουργείται και επιτελικό κέντρο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα θα συσταθεί Γενική Γραμματεία Συντονισμού που  θα έχει σαν αρμοδιότητα τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την παρακολούθηση  και τον

συντονισμό μεταξύ των υπουργείων καθώς και την επίλυση διαφωνιών που προκύπτουν από συναρμοδιότητες, τη διασφάλιση της συνεκτικότητας του κυβερνητικού έργου και τον έλεγχο για την εκτέλεσή του. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία  θα καταρτίζει το πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, θα παρακολουθεί την εφαρμογή του και θα συγκαλεί διυπουρικές συσκέψεις στο επίπεδο των γενικών γραμματέων. Ο επικεφαλής θα διορίζεται για πέντε χρόνια και θα υπαγεται στον πρωθυπουργό ενώ την Γραμματεία θα στελεχώσουν 63 υπάλληλοι, μετακλητοί ή αποσπασμένοι. Η ίδρυση της Γραμματείας αποτελεί πρόταση του ΟΟΣΑ από τον Σεπτέμβριο του 2011  για το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας που συμπληρώθηκε και συγκεκριμεμοποιήθηκε από την ομάδα του κ. Χρορστ Ράιχενμπαχ. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της προβλέπονται μία σειρά επιμέρους τομείς:

-Εξωτερικών και Άμυνας,

-Οικονομικών, Εσωτερικών  και Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

- Ανάπτυξης, Υποδομών  και Περιβάλλοντος,

- Παιδείας και Πολιτισμού,

- Εργασίας και Υγείας,

- Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων,

- Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,

- Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Γενικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου. Η διαδικασία ξεκινά με μια πρώτη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, η οποία θα αποτελέσει οδηγό της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί.

Ειδικότερα:

α. Καταργούνται φορείς των οποίων η αποστολή και ο ρόλος μπορεί πλέον να ασκηθεί από κάποια υφιστάμενη δομή συνεκτικότερα. Στο πλαίσιο αυτό αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, που κρίνεται ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρονται σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

β. Συγχωνεύονται οργανισμοί του δημόσιου τομέα και τίθενται σε εκκαθάριση ανώνυμες εταιρείες, προς επίτευξη του στόχου της ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δηµόσιου τοµέα στην κατεύθυνση του περιορισµού του εύρους του.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

- Η αυτοδίκαιη λήξη για το Ελληνικό Δημόσιο αζημίως της θητείας του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων ή υπό καθεστώς

Keywords
Τυχαία Θέματα