Πολυμήχανοι, αλλά εναντίον της πατρίδας.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Με τρεις προπαγανδιστικές πιρουέτες και μια τελευταία (για το 2011, διότι για το 2012 έχει ο… θεός της προπαγάνδας) μεθόδευση αποχαιρετούν τη χρονιά οι υποδυόμενοι τους κυβερνήτες της άτυχης χώρας.

Αν ο ιστορικός του μέλλοντος αποφασίσει (που δεν το βλέπω) να ασχοληθεί με όσα συνέβησαν στην Ελλάδα λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει την συνδρομή του… ψυχιάτρου του μέλλοντος.

Η χώρα που πάντοτε στηριζόταν (και σωζόταν) χάρη στον συνδυασμό πατριωτισμού και ιδιοφυών ιδεών,

μοιάζει να στέρεψε – και από πατριωτισμό και από ιδέες.

Η χώρα του πολυμήχανου Οδυσσέα, η χώρα δηλαδή που απέδειξε πως αν ξέρεις να χρησιμοποιείς το μυαλό σου μπορείς να βγεις από τη δύσκολη θέση με ελάχιστα μέσα, βομβαρδίζεται τώρα με φτηνή προπαγάνδα, εκπορευόμενη από ανθρώπους που βάζουν το μυαλό τους να λειτουργεί για το Κακό.

Λίγα πράγματα – και αυτά στη σφαίρα του ψυχαναγκασμού – θα εντοπίσει ο ιστορικός του μέλλοντος γι’ αυτή την εφιαλτική χρονιά, όπου εκτός από τις ιδέες στέρεψαν και οι ελπίδες.

Ο Παπανδρέου «έφευγε» σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσά μας.

Η ΕΕ έπαιρνε την μια «γενναία» απόφαση μετά την άλλη και δεν εφάρμοσε καμιά.

Η χώρα απέκτησε καινούργιο πρωθυπουργό με παλιά κυβέρνηση και παλιά Βουλή.

Πήγαμε από «κούρεμα» σε «κούρεμα» και κούρεμα δεν βλέπουμε.

«Σωθήκαμε» καμιά δεκαριά φορές και σωσμό δεν έχουμε.

Αυτά!

Καμιά καινούργια ιδέα για το πώς θα βγούμε από την περιπέτεια.

Και φθάσαμε στην απαρχή του Νέου Χρόνου με μια ακόμη γερή δόση προπαγάνδας.

Προπαγανδιστική πιρουέτα υπ’ αριθμόν 1: Ο Εφραίμ ξανάγινε πρώτο θέμα στην άθλια επικαιρότητά μας, ενώ είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστεί η τελευταία ευρωπαϊκή απόφαση και ενώ είναι βέβαιο πως αν δεν εφαρμοστεί θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία.

Προπαγανδιστική πιρουέτα υπ’ αριθμόν 2: Έπεσαν όλοι από τα σύννεφα με τις «αποκαλύψεις» Γιλμάζ περί εμπρησμών των ελληνικών δασών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς κανείς να ασχοληθεί με την ουσία: Ότι δηλαδή είτε οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κοιμόνταν όρθιες και δεν ενημερώθηκε κανείς, είτε οι τότε κυβερνώντες τα γνώριζαν όλα, αλλά παρ’ όλα αυτά υπέγραφαν τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και Ελσίνκι (1999) και άναβαν το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τους εμπρηστές (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς).

Προπαγανδιστική πιρουέτα υπ’ αριθμόν 3: Ο πρωθυπουργός συσκέφθηκε με τον αρχιεπίσκοπο, τον δήμαρχο Αθηναίων και μια πλειάδα πρωτοκλασάτων υπουργών (των ίδιων που δεν έκαναν τίποτε επί δύο χρόνια) για αυτά που ονόμασε «μέτρα κοινωνικής προστασίας», αλλά τελικά πρόκειται για δράσεις που ούτως ή άλλως παρέχουν ή οφείλουν να παρέχουν η Εκκλησία και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης – οι τελευταίοι κατεστράφησαν λόγω της «καλλικρατικής έμπνευσης» του (διαρκώς υποβαθμιζόμενου, αλλά χωρίς να λείπει στιγμή από κοντά μας) Γιάννη Ραγκούση.

Και τέλος, η μεθόδευση: Η προαναγγελθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα