“ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ” Α.ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: « Η Τουρκία δεν θα εκλιπαρήσει ποτέ για ένταξη»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, από την Φιλανδία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη συμμετείχε στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Τουρκίας στην εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο στο πλαίσιο των σύγχρονων εξελίξεων και το αντίκτυπο αυτής στην Ευρώπη» που διοργανώθηκε από μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της Φιλανδίας.

Ο Τούρκος υπουργός μετά το πέρας της ομιλίας του απάντησε τις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Εκείνη την ώρα ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ελσίνκι, Φίλιππος Κρητιώτης, ζήτησε λόγο και αφού διάβασε την παράγραφο της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ετοιμάστηκε σχετικά με την Τουρκία, όπου ασκείται κρητική στη χώρα όσον αφορά το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, ρώτησε αν θα εμμένει στη στάση της.

Ο Davutoğlu,από την πλευρά του αφού επισήμανε ότι η Κυπριακή διοίκηση εμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας δήλωσε «Νομίζουν ότι αυτό θα καταστήσει την Τουρκία πιο αδύναμη και θα «εκλιπαρεί» για ένταξη. Υποθέτω ότι τώρα μπορούμε να συγκρίνουμε τις αποδόσεις μας με εκείνες των ελλήνων ή των υπόλοιπων χωρών. Δεν πρόκειται να εκλιπαρήσουμε ποτέ. Εάν πραγματοποιηθεί η διαδικασία ένταξης, πρέπει να είναι δίκαιη».

Αφού σημείωσε ότι η παράγραφος που διάβασε ο Κύπριος πρεσβευτής επαναλαμβάνεται εδώ και οκτώ χρόνια από την ΕΕ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε τα εξής: «αν η κυπριακή πλευρά είχε δεχτεί το σχέδιο Ανάν, τότε δεν θα είχαμε καμία σχέση με τα ζητήματα που ήρθαν σήμερα στην επικαιρότητα» και πρόσθεσε «Θα είχαμε μια ενωμένη Κύπρο που θα είχε ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ και διατηρούσε καλές γειτονικές σχέσεις με μας. Δεν θα υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Θα είχε επιτευχθεί πλήρη οικονομική ενσωμάτωση μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου και όλοι συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων θα επωφελούνταν από αυτό. Και εσείς δεν θα είχατε την χρεοκοπημένη οικονομία που έχετε σήμερα. Διότι θα χρησιμοποιούσατε το εξαιρετικό οικονομικό δυναμικό της Τουρκίας. Εσείς είπατε «όχι», εσείς κάνατε την επιλογή, όχι εμείς».

defencenet.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα