Θέλουμε τους κολονέλους; (Σκέψεις για το κόμμα των αποστράτων).

20:17 28/2/2012 - Πηγή: Olympia

Από αναγνώστη

Mε αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου και του διαδικτύου που αφορούν την δημιουργία κόμματος Ελλήνων αποστράτων αξιωματικών με την επωνυμία Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, θα ήθελα ως πρώην στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων να διατυπώσω καλοπροαίρετα κάποιες σκέψεις πάνω στο θέμα έστω κι αν δεν φανούν αρεστές και σωστές σε κάποιους, νομίζω όμως ότι η ελευθερία λόγου στο internet είναι σημαία.
Όταν άκουσα για πρώτη φορά για την δημιουργία του κόμματος μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό η ιταλική κωμωδία του 1973 «Vogliamo i colonnelli» (μετάφραση: θέλουμε

τους
συνταγματάρχες και εμπορικός τίτλος: Θέλουμε τους κολονέλους) σε σκηνοθεσία Μάριο Μονιτσέλι.
Το παραπάνω γεγονός μου έδωσε την ιδέα να δώσω τον τίτλο της ταινίας στο άρθρο μου βάζοντας ένα ερωτηματικό στο τέλος το οποίο επεξηγείται από τον υπότιτλο έστω κι’ αν το περιεχόμενο του κινηματογραφικού έργου δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με την υπόθεση μας.
Έτσι λοιπόν τίθεται ο παρακάτω δεκάλογος προβληματισμού:

1.Είναι άκαιρη η δημιουργία ενός ταξικού-συντεχνιακού κόμματος μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την πολυδιάσπαση της μεσαίας τάξης καθώς και του προλεταριάτου και την δημιουργία εχθρότητας μεταξύ επαγγελματικών κατηγοριών και εργασιακών συνόλων.

2.Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα ένστολα επαγγέλματα δεν χαίρουν εκτίμησης από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης καθώς κι από την πλειοψηφία των διαμορφωτών αυτής.
Άλλωστε δεν κρυφό ότι υπάρχει μια αριστερόστροφη αγκύλωση σε μεγάλο μέρος του λαού με ότι αυτό συνεπάγεται για μας.

3.Πολλοί συμπολίτες που υπηρέτησαν ως κληρωτοί τις ένοπλες δυνάμεις δεν έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτές κι αυτό θα καταστήσει δύσκολη την αλίευση ψήφων σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

4.Η πληθώρα πολιτικών κομμάτων προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα και θα είναι δύσκολη την επιβίωση ενός ακόμη πολιτικού σχηματισμού και μάλιστα προερχόμενο από μια επαγγελματική κάστα.

5.Στα μάτια του κόσμου το επάγγελμα(λειτούργημα)του ένστολου φαντάζει ιδιαίτερα προνομιούχο έστω και αν στη πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω συνταξιοδότησης σε ηλικίες πριν του συνήθη μέσου όρου είτε λόγω πρατήριων είτε λόγω ΣΟΑ-ΚΑΑΥ και τα λοιπά ασήμαντα για εμάς και κάθε καλοπροαίρετο γιατί επί του πρακτέου είναι απειροελάχιστο το όφελος, σημαντικό όμως για κάθε ένα πληττόμενο από την κρίση και την ύφεση καθώς και αφορμή ρήψης λάσπης από κάθε κακοπροαίρετο, αγνοώντας ηθελημένα τις όποιες δυσκολίες, επικινδυνότητα, μεταθέσεις, εργασία σε αργίες, εργασία πέραν του ωραρίου, καταπίεση προσωπικότητας, πληθώρα απαγορεύσεων και περιορισμών της προσωπικής ζωής και αλλά πολλά.

6.Είναι νωπή η ανάμνηση της χούντας και των επίορκων πρωταγωνιστών της καθώς και η στάση ορισμένων αξιωματικών στην προδοσία της Κύπρου το 1974 που καθιστούν καθ όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης απαγορευτική την όποια σοβαρή ενασχόληση με πολιτική των ένστολων κι αν δεν υπήρχαν τα Ίμια και η θυσία των τριών συναδέλφων όπου σώθηκε η τ

Keywords
Τυχαία Θέματα