Το «κούρεμα», ο Γιούνκερ, η Dexia και το Κατάρ!

Του Βασίλη Τσεκούρα

Ραγδαίες εξελίξεις ετοιμάζει η Ευρώπη προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου.

Η τρόικα δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης, αλλά είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Όπως όλα δείχνουν, αυτό το κούρεμα δεν είναι της τάξεως του 21%, σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, αλλά πολύ μεγαλύτερο, που όπως προκρίνει το σχέδιο «Β» της Γερμανίας θα πρέπει να ανέλθει στο 50%. Σήμερα ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ

είπε ότι θα πρέπει να ανέλθει πάνω και από το 60%.

Αυτό συνεπάγεται ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα είναι εθελοντική, αφού οι τραπεζίτες δέχονται «κούρεμα» που δεν θα υπερβαίνει το πολύ το 40%, στην έσχατη περίπτωση. Άρα, θα πρέπει να μιλάμε για ένα επερχόμενο πιστωτικό γεγονός! Έτσι εξηγείται και η κίνηση του Κατάρ να εξαγοράσει ένα κομμάτι της Dexia, που ως γνωστόν έχει μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και εξίσου σημαντικό ρόλο στα ελληνικά CDS. Διαβάστε επίσης: ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ: ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ DEXIA – Μαντέψτε ποιος θα εισπράξει τα CDS αν σκάσει η Ελλάδα . . .

Η Γερμανία και η Γαλλία, μετά τη συνάντηση ΜέρκελΣαρκοζί την Κυριακή, αποφάσισαν ότι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την κρίση χρέους στα τέλη του Οκτώβρη, ερήμην όλων των υπολοίπων χωρών. Η Γερμανία εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα, με ορισμένους γερμανούς τραπεζίτες να εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται να ξεπεράσει το 21%.

Ως γνωστόν, η Μέρκελ δεν κάνει βήμα, αν δεν λάβει το πράσινο φως από τον Άκερμαν, τον άνθρωπο – κλειδί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.

Από την άλλη, η Γαλλία θέλει ένα μεγαλύτερο «άνοιγμα» στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, αυτό που είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ένα PSI Plus.

Αυτή η αντιδικία έγκειται στο γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν «ξεφορτώσει» ελληνικά ομόλογα, κάτι το οποίο δεν έχουν κάνει οι γαλλικές.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας, την ώρα που η ίδια η Γερμανία έχει πει ξεκάθαρα ότι η «συντεταγμένη χρεοκοπία» έχει ήδη ξεκινήσει…


Filed under: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα