Αρνείται τις κατηγορίες ο Ράτκο Μλάντιτς

Ο κατηγορούμενος για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, δηλώνει ότι...
δεν έχει «καμία σχέση» με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στη Βοσνία, είπε σε δημοσιογράφους ο γιος του Ντάρκο.

«Δήλωσε (...) ότι δεν έχει καμία σχέση» με τη σφαγή των περίπου 8.000 μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις της
Βοσνίας, των οποίων ηγείτο εκείνη την εποχή, επισήμανε ο Ντάρκο Μλάντιτς, κατά την έξοδό του από μονάδα κράτησης του σερβικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, όπου είχε μόλις δει τον πατέρα του.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μλάντιτς δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το γιο του, ότι είχε δώσει διαταγή «να απομακρυνθούν κατ' αρχήν οι τραυματίες, οι γυναίκες και τα παιδιά και στη συνέχεια οι μαχητές» από τη Σρεμπρένιτσα.

Ο Ράτκο Μλάντιτς επανέλαβε «ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό», δηλαδή με τη σφαγή, η οποία «μπορεί να έγινε πίσω από την πλάτη του», κατέληξε ο γιος του.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων ενδέχεται να μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης Δευτέρα ή Τρίτη, δήλωσε ο Τούρκος δικαστής Μεχμέτ Γκουνέι. «Κατ' εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, θα παρουσιαστεί αμέσως στο δικαστή», είπε ο Γκουνέι, ο οποίος είναι αναπληρωτής στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Γκουνέι ανέφερε ότι ο Μλάντιτς θα παραδοθεί στη Χάγη, αφού ολοκληρωθούν οι διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του.

Ήδη έχει αποφασιστεί η ομάδα των δικαστών που θα αναλάβει την υπόθεσή του και αποτελείται από ένα Γερμανό, ένα Νοτιοαφρικανό και έναν Ολλανδό. Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο δικαστή, η δίκη μπορεί να διαρκέσει ενάμισι με δύο χρόνια, ανάλογα με το αν θα καθυστερήσει ή όχι η παράδοση ορισμένων εγγράφων και αποδείξεων.

Ο δικηγόρος του Μλάντιτς Μίλος Σάλιτς δήλωσε ότι ο πελάτης του είπε πως θα πάει με τα πόδια στη Χάγη, αν δεν του επιτρέψουν να επισκεφθεί τον τάφο της κόρης του.

«Στη συνομιλία (που είχαμε) μου είπε ότι αν δεν δεχθούν το αίτημά του να πάει στον τάφο της κόρης του, θα πάει στη Χάγη με τα πόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάλιτς, υπογραμμίζοντας ότι η διανοητική υγεία του πελάτη του έχει επιδεινωθεί από το Σάββατο.

Οι δικηγόροι του Μλάντιτς, όπως και τα μέλη της οικογένειάς του, εμμένουν από τότε που συνελήφθη, την περασμένη Πέμπτη, ότι δεν είναι σε θέση να εκδοθεί στο δικαστήριο της Χάγης λόγω της σωματικής και διανοητικής του κατάστασης.

Η σερβική δικαιοσύνη έκρινε ωστόσο την Παρασκευή ότι η κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς επιτρέπει την έκδοσή του στο δικαστήριο της Χάγης.
Keywords
Τυχαία Θέματα