Για το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανάγκη να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή με την δημιουργία δικτύων στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων θα συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τρεις αρχηγοί συμφωνούν ότι η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και ότι επείγει η ανάσχεσή της και σε επόμενη φάση η αύξηση της απασχόλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας συνδέονται και με την προσέλκυση των επενδύσεων αλλά και με τον πρόγραμμα

των αποκρατικοποιήσεων που εξακολουθεί να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού.

Η σύσκεψη γίνεται ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης της Τρόικας και των απαιτήσεων που ήδη έχει διατυπώσει. Το πιο δύσκολο θέμα είναι οι απολύσεις των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στις οποίες αντιδρούν και η ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον οι αρχηγοί των δύο μικρότερων κομμάτων της συγκυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθούν την λήψη νέων μέτρων. Τίθεται έτσι εκ των πραγμάτων η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής έναντι των εταίρων και δανειστών.

Σε αυτό το πλαίσιο θετική είναι σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του προέδρου Ολάντ από τον οποίο θα ζητηθεί στήριξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αναμενόμενες αποκλίσεις του δημοσιονομικού προγράμματος.

Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συζητηθούν και οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο που συνδέονται με την προοπτική του ανασχηματισμού που άνοιξε με διαρροές το κυβερνητικό επιτελείο την περασμένη εβδομάδα.

Τριβές όμως μεταξύ των τριών κομμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου και της φορολόγησης των ακινήτων που είναι πάντα ανοικτό. Καθώς η Τρόικα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που αποφασίστηκε και το οποίο όπως αναγνώρισε το ΔΝΤ δεν βγαίνει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται εκ των πραγμάτων να διαμορφώσουν κοινή διαπραγματευτική στάση. Πάντως και οι τρεις διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να ληφθούν νέα μέτρα.

Ερωτηματικό είναι αν οι τρεις αρχηγοί θα μπουν στην συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν στην πώληση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων στο παρασκήνιο. Τις υψηλότερες προσφορές έχουν καταθέσει οι ρωσικές εταιρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιδρά στην προοπτική αυτή και διά του υφυπουργού Ρούμπιν διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη χωρίς όμως και να προτείνει μία άλλη συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο λύση. Την ώρα μάλιστα που η Τρόικα πιέζει για κάλυψη των προβλεπόμενων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ρούμπιν όμως διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις κινήσεις για την ανακήρυξη ΑΟΖ που θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Τριβές πάντως μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης προκαλούν οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει το πλαίσιο των απεργιών και των διαδηλώσεων με πρόσχημα να μην εμποδίζεται η εμπορική ζωή των πόλεων. Το θέμα εκ των πραγμάτων συνδέεται με την λήξη των κλαδικών και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου και την πρόβλεψη του μνημονίου για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

Βενιζέλος και Σαμαράς προσκλήθηκαν στο γεύμα με Ολάντ
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης προσκλήθηκαν να παραστούν στο αυριανό γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου.

The post Για το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα