Πρόκληση Νταβούτογλου για τα κοιτάσματα στην Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους Ελληνοκύπριος, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών».

Ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Star, η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού είναι«Λύση ή διχοτόμηση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Άγκυρα ήλπιζε σε μία νέα

εποχή στο Κυπριακό μετά την εκλογή του κ. Ν. Αναστασιάδη, ωστόσο εκφράζει την έντονη ενόχλησή του από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να αποφύγει τη δύσκολη λύση του κουρέματος των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση για επίλυση του Κυπριακού έχει ως εξής:

«Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για αυτήν.

Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ.»

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να δοθεί απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

The post Πρόκληση Νταβούτογλου για τα κοιτάσματα στην Κύπρο appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα