Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Αρνητικές είναι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από την κεντροαριστερά στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τη συμμετοχή τόσο του δεξιού συνασπισμού υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας όσο και της κεντροαριστερής παράταξης υπό το Δημοκρατικό Κόμμα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα θέματα που αποτελούν «εμπόδια» στη συνεργασία Μπερσάνι – Μπερλουσκόνι είναι ο ρόλος των δικαστικών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και η ίδια η παρουσία

του Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή.

«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην συμμετοχή κεντροδεξιών υπουργών σε μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο», επισήμανε στο μεσημεριανό του δελτίο το δημόσιο κανάλι Rai Tre, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θεωρείται πιθανό ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να «δώσει» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο εκτός πολιτικού κόμματος.

Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται αυτά της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι, του προέδρου της γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο. Άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων εντολοδόχων πρωθυπουργών που αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και εκπληρώνουν τους όρους του M5S είναι αυτά του δικαστικού Φερντινάντο Ιμποζιμάτο, γνωστού από τις δίκες για υποθέσεις τρομοκρατίας, και του νομικού Στέφανο Ροντοτά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση παραμένει εδώ και καιρό ρευστή και ο Ναπολιτάνο καλείται να δώσει οριστική απάντηση μέχρι το Σάββατο.

The post Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα