H τρέλα δεν πάει στα βουνά...

«Βρε άστον τρελό στην τρέλα του...» λέει το άσμα και επομένως είναι απολύτως φυσικό κάθε παθολογικά εξαρτημένος με το μπάσκετ να ξημεροβραδιάζεται παρακολουθώντας την τελική φάση του NCAA!

Άλλωστε πως τα πλέι-οφ του τουρνουά είναι διάσημα ως «March Madness», όμως μην συνδυάσετε το ονοματάκι, με το τραγούδι του Άκη Πάνου στον πρόλογο. Η βάπτιση της, χρονολογείται πολύ πριν από το 1977 όταν γράφτηκε το ζεϊμπέκικο. Φθάνει πίσω στο 1939, όταν ο Χένρι Βαν Αρσντέιλ Πόρτερ (H.V.Porter), που παρεμπιπτόντως εργάστηκε και στο Athens

High School των ΗΠΑ, όντας προπονητής στο IHSA ονόμασε το Ανοιξιάτικο τουρνουά του σχολείο του «March Madness». Αργότερα μάλιστα το χρησιμοποίησε και σε ένα ποίημα που ο τίτλος του θυμίζει την πρόσφατη ταινία του Τζόρτζ Κλόνεϊ («The Ides of March»), και είναι “Baskeball Ides of March» (*), ενώ υιοθετήθηκε στη συνέχεια για τα πλέι-οφ του NCAA.

Ο H.V.Porter, ονόμασε το τουρνουά του σχολείου του "March Madness" και θεωρείται ο ανθρωπος που εδωσε στα πλέι-οφ του NCAA το ονομα με το οποιο εγιναν διάσημα

Το σίγουρο είναι ό,τι η «Μ.Μ.» και γενικώς το κολεγιακό μπάσκετ είναι ό,τι πιο κοντινό στο μπάσκετ που ανακάλυψε ο Τζέιμς Νέισμιθ. Ο Καναδός γυμναστής δημιούργησε το 1891 το άθλημα προκειμένου οι μαθητές του στο Κολέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης να μπορούν να αθλούνται σε κλειστό χώρο. Σε κολέγιο «γεννήθηκε» το μπάσκετ και ακόμη στα κολέγια ανθεί στις ΗΠΑ!

Προσωπικά μου αρέσει πολύ περισσότερο από τους αγώνες του ΝΒΑ, ίσως γιατί είναι πιο... γήινο, πιο κοντά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και σου δίνει την ευκαιρία να «ανακαλύψεις» αστέρες του μέλλοντος στο ΝΒΑ και την Ευρώπη. Όπως και να’χει η πραγματικότητα είναι πως η «March Madness» καθηλώνει τους απανταχού ρέκτες και τρελαμένους του μπάσκετ.

Με ένα σύνθετο ως πολύπλοκο και μπερδεμένο σύστημα, γίνεται η επιλογή των 64 ομάδων που διαχωρίζονται σε τέσσερις περιφέρειες, στην κάθε μία από τις οποίες συμμετέχουν 16 ομάδες. Όλες μαζί αποτελούν το επίσης διάσημο Bracket, το οποίο αρέσκεται να συμπληρώνει σε τηλεοπτική μετάδοση και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Και επειδή οι Αμερικάνοι για όλα δημιουργούν με κάποιο λογοπαίγνιο ένα... trademark, η ετήσια επιλογή του Ομπάμα έχει γίνει γνωστή ως «BARACK-ETOLOGY», σε παράφραση του «Bracketology»

http://espn.go.com/video/clip?id=espn:7684826

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μεγάλος θαυμαστής του NCAA, επέλεξε τους «Tar Heels» του Νορθ Καρολάινα στην πρόβλεψη του για τους πρωταθλητές, κάτι που είχε επίσης πράξει το 2009 και το κολέγιο που αποφοίτησε “His Airness”, Μάικλ Τζόρνταν, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του! Το Νορθ Καρολάινα των Μπερνς, Χένσον, Ζέλερ, Μάρσαλ (που προορίζονται για την πρώτη 20αδα του εφετινού ντραφτ) είναι μαζί με τον Κεντάκι των Άντονι Ντέιβις (πάει για Νο1), Μάικλ Γκίλχριστ, Τέρενς Τζόνς, τα μεγάλα φαβορί του τουρνουά.

Όμως κολεγιακό και εκπλήξεις είναι δύο λέξεις που πάνε σχεδόν πάντα μαζί σαν τους... Χιώτες! Κάθε χρόνο τουλάχιστον μια ομάδα που κατέχει στην περιφέρεια της το Νο1 δε

Keywords
Τυχαία Θέματα