Απόλυτος κυρίαρχος, ονειρεμένη εμφάνιση

Ο Παναθηναϊκός έκανε τα απλά κι αυτονόητα πράγματα σε τέλειο βαθμό κι ακριβώς γι' αυτό το λόγο ισοπέδωσε τη Μακάμπι στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ, έκανε το 1-0 και «μείωσε» την απόσταση από την Κωνσταντινούπολη κατά ένα βήμα.

Πλέον δεν θέλει τρία βήματα αλλά δύο. Κι έχει τη δυνατότητα το βράδυ της Πέμπτης, μπροστά στο κοινό του να ελαχιστοποιήσει την απόσταση από την Πόλη και να πάει ως «βασιλιάς» (άλλωστε είναι ο κάτοχος του τίτλου) στη «Βασιλεύουσα» ώστε να υπερασπιστεί το θρόνο του.

Η

ουσία πάντως ενόψει της συνέχεια κρύβεται στα λόγια που συνηθίζει να επαναλαμβάνει ο Δημήτρης Ιτούδης: «Δεν επιτρέπονται συναισθηματισμοί, τα όποια συναισθήματα, χαράς ή λύπης, πρέπει να τα προσπερνάς άμεσα και να κάνεις ψυχρές κι επαγγελματικές δουλειές».

Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε άριστα το περσινό.... αχ μετά το πρώτο ματς στη Βαρκελώνη. Σε μιά σειρά που δεν ήταν φαβορί, αλλά έγινε στην πορεία. Έφτασε κοντά στο «μπρέικ» στον πρώτο αγώνα αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες. Πολλοί είπαν «αφού δεν κέρδισε αυτό το ματς στη Βαρκελώνη, ποιό θα κερδίσει;». Η άποψη αυτή έμοιαζε να ενισχύεται όταν στο δεύτερο ματς βρέθηκε στο -16 αλλά συγκεντρώθηκε, είχε υπομονή, το γύρισε, το κέρδισε, έκανε το 1-1 και στη συνέχεια στο ΟΑΚΑ «έλιωσε» τη Μπαρτσελόνα.

Το συναίσθημα πλέον είναι διαφορετικό αλλά ο στόχος είναι ίδιος. Η νοοτροπία δεν αλλάζει. Την Πέμπτη θα έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός ένα άλλο ματς το οποίο πρέπει να νικήσει. Προηγείται με 1-0, δεν αγνοεί την πραγματικότητα αλλά την αντιμετωπίζει και τη διαχειρίζεται, το να λες ότι «η σειρά βρίσκεται ακόμα στο 0-0» μοιάζει τετριμμένο κι άστοχο. Η σειρά είναι στο 1-0, κάθε ματς είναι διαφορετικό και για τον Παναθηναϊκό υπάρχουν άλλα 40 αγωνιστικά λεπτά ώστε να παίξει το ίδιο καλά όπως το βράδυ της Τρίτης. Δεν έχει σημασία η διαφορά των 20, των 30 ή των 40 πόντων... Ας είναι κι ένας πόντος.

Η εκπληκτική άμυνα των «πράσινων» ήταν το θεμέλιο της νίκης. Η άμεση αναγνώριση των καταστάσεων και η ορθή αντιμετώπιση επιβεβαιώνει την απόλυτη συγκέντρωση, το σωστό scouting του αντιπάλου και το γεγονός ότι οι «πράσινοι» μπορούν να «απαντήσουν» άμεσα: Μετά τις δύο πρώτες φάσεις του αγώνα όταν ο Παναθηναϊκός δέχθηκε δύο καλάθια από δημιουργία του Σχορτσιανίτη άλλαξε όλη η λογική του μαρκαρίσματος στον «Σόφο». Απ' εκεί και πέρα η εξαιρετική άμυνα έδωσε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό όπου οι "πράσινοι" έτρεξαν σωστά και όχι βιαστικά. Πήραν ενέργεια κι αυτοπεποίθηση από την άμυνα με αποτέλεσμα να παίξουν το... απόλυτο μπάσκετ στο πρώτο μέρος (55-34), να φτάσουν στο +34 στο 24' και στη συνέχεια να κάνουν συντήρηση δυνάμεων ενόψει της δεύτερης υποχρέωσης που ακολουθεί άμεσα.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός «τιμώρησε» κάθε λάθος της Μακάμπι και πέτυχε καλάθι όποτε ήθελε και με όποιο τρόπο ήθελε. Η άνοδος του Νικ Καλάθη (λέτε να είναι τελικά ο άνθρωπος των... πλέι οφ αν συνυπολογίσουμε και τα περσινά), η προσαρμογή του Ντέιβιντ Λόγκαν, το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης δείχνει πιό φρ

Keywords
Τυχαία Θέματα