Η αδικία με τους προπονητές UEFA-Pro

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο… μπάζει νερά από παντού και σε τέτοιες περιπτώσεις τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο καπετάνιος. Στο ποδόσφαιρο ο ρόλος του καπετάνιου ανήκει στην ΕΠΟ.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία βάλλεται ασταμάτητα από το περασμένο καλοκαίρι με το σκάνδαλο με τα «στημένα» παιχνίδια και παλεύει να ισορροπήσει. Πίσω από τις σοβαρές επιπλοκές που έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα,

που φανερώνει πόσο μεγάλη δυσλειτουργία υπάρχει στους μηχανισμούς της ομοσπονδίας.

Αναφερόμαστε στην κακή εφαρμογή του κανονισμού της ΕΠΟ για τους προπονητές των ομάδων των τριών επαγγελματικών κατηγοριών. Αν διαβάσει κανείς τον σχετικό κανονισμό της ΕΠΟ θα αντιληφθεί ότι είναι απαράβατος κανόνας για όλες τις ΠΑΕ να έχουν προπονητή που είναι κάτοχος του διπλώματος προπονητικής UEFA - Pro. Κάτι που για αρκετές ομάδες της Football League και της Football League 2 δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, στους κανονισμούς προπονητών της ΕΠΟ, στο Άρθρο 6 – παράγραφος 1 αναφέρει ξεκάθαρα: «Οι προπονητές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα σε ΠΑΕ μόνο εφόσον είναι κάτοχοι του διπλώματος UEFA – Pro».

Σ' αυτό το γεγονός η ΕΠΟ κλείνει τα μάτια εις βάρος όλων αυτών των τεχνικών που έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα από την τσέπη τους για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια προπονητικής για το δίπλωμα UEFAPro, ενώ παράλληλα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο για να σπουδάσουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Μάλιστα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι και στους πάγκους αρκετών ομάδων (των δύο μικρότερων κατηγοριών) βρίσκονται συνάδελφοί τους που απλώς κατέχουν το δίπλωμα UEFA – A.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικά ονόματα προπονητών UEFAPro, που αυτή τη στιγμή είναι στην αναζήτηση εργασίας, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να πιάσουν δουλειά: Μιχάλης Γρηγορίου, Κώστας Βασιλακάκης, Βασίλης Βούζας, Περικλής Αμανατίδης, Γιώργος Μπένος, Σάββας Κωφίδης, Γιάννης Παπακώστας κ.α.

Όλοι αυτοί οι προπονητές είναι απελπισμένοι από την κατάσταση, ωστόσο θεωρούν ανήθικο να βγουν ατομικά στην αντεπίθεση και να ζητήσουν τις απολύσεις των συναδέλφων τους που κατέχουν θέσεις εργασίας σε ΠΑΕ δίχως να έχουν το απαραίτητο δίπλωμα.

Εξάλλου, για τους προπονητές UEFAPro η ευθύνη δεν είναι των τεχνικών, αλλά της ομοσπονδίας, η οποία δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τον κανονισμό. Γι’ αυτό γίνονται ενέργειες από όλους τους προπονητές UEFAPro, ώστε να δημιουργήσουν τον δικό τους σύνδεσμο στα πρότυπα των συναδέλφων τους στην Αγγλία. Μέσα απ' αυτόν τον σύνδεσμο οι προπονητές θα μπορέσουν να κινηθούν συντονισμένα και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Οι προπονητές θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΠΟ θα τους δώσει τη δέουσα σημασία που τους αρμόζει. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κινηθούν ατομικά θα χάσουν με βεβαιότητα το δίκιο τους.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει από… πολλές ασθένειες. Ωστόσο, για να αλλάξει ρότα θα πρέπει να πάψουν οι εμ

Keywords
Τυχαία Θέματα