Η ασφάλεια στο Ford Focus

Το Νέο Ford Focus είναι το πρώτο αυτοκίνητο με τέσσερα Βραβεία Euro NCAP Advanced.

«Εμείς στη Ford Motor Company έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε κορυφαία επίπεδα ασφάλειας στους πελάτες μας και είναι τεράστια ικανοποίηση για τα δύο ακόμα βραβεία Euro NCAP

Advanced με το νέο Ford Focus» δήλωσε ο Στήβεν Οντέλ, CEO, Ford Ευρώπης.

Τα βραβεία Euro NCAP Advanced λανσαρίστηκαν το 2010 και επιβραβεύουν κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσφέρουν νέες τεχνολογίες στον τομέα της ασφάλειας. Η Ford είναι ένας από τους δύο μόνο κατασκευαστές που έχουν λάβει τέσσερα τέτοια βραβεία και o μοναδικός που το πέτυχε με ένα προϊόν.

Ο Μίκαελ Βαν Ρατιγκεν, γενικός γραμματέας του Euro NCAP δήλωσε: «Αποστολή του Euro NCAP είναι να προάγει σημαντικές καινοτομίες στον τομέα της ασφάλειας, γι’ αυτό βραβεύουμε τα συστήματα Driver Alert και Forward Alert του Ford Focus, το οποίο γίνεται το πρώτο αυτοκίνητο με τέσσερις βραβευμένες τεχνολογίες. Το γεγονός ότι ένα μοντέλο της πολυπληθούς κατηγορίας C όπως το Focus βραβεύεται για ποικίλες τεχνολογίες δείχνει την κατεύθυνση της Ford και της βιομηχανίας αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Ενισχύεται η άποψη ότι οι λειτουργίες υποστήριξης οδηγού σώζουν ζωές και περιορίζουν τους τραυματισμούς, ενώ τα βραβεία τονίζουν τα οφέλη για τους καταναλωτές».

Ανάλυση τεχνολογιών

Υπολογίζεται ότι 1.300 άτομα το χρόνο σκοτώνονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους λόγω κόπωσης του οδηγού. Το βραβευμένο σύστημα Driver Alert της Ford είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει την συμπεριφορά ενός κουρασμένου οδηγού Driver Alert, με προηγμένη τεχνολογία κάμερας και αισθητήρες στο αυτοκίνητο ώστε να αξιολογούνται τα επίπεδα εγρήγορσης. Το σύστημα παρακολουθεί τη θέση του οχήματος σε σχέση με τις σημάνσεις των λωρίδων μέσω κάμερας τοποθετημένης στο παρμπρίζ. Επίσης επικοινωνεί με τον αισθητήρα περιστροφής αμαξώματος για τον εντοπισμό παρέκκλισης από τη φυσιολογική πορεία.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα υπολογίζει συνεχώς το βαθμό εγρήγορσης του οδηγού και εμφανίζει το αποτέλεσμα σε μία οθόνη στο ταμπλό. Αν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός είναι κουρασμένος και χρειάζεται ξεκούραση, θα εκδώσει αρχικά μία ήπια προειδοποίηση και στη συνέχεια μία πιο έντονη. Το Driver Alert διατίθεται με το νέο Focus, C-MAX, Grand C-MAX, Mondeo, S-MAX και Galaxy.

«Η κόπωση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οδηγό» σχολίασε η μηχανικός της Ford, Μαργαρίτα Νιχ. «Όταν ο οδηγός νυστάζει έχει την τάση να ξεφεύγει από την πορεία του λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να πανικοβάλλεται και να κάνει ξαφνικές διορθωτικές κινήσεις μέσω του τιμονιού. Το σύστημά μας Driver Alert είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει αυτές τις εντολές και να προειδοποιεί έγκαιρα τον οδηγό».

Το σύστημα προειδοποίησης ατυχήματος Forward Alert της Ford χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ για να σκανάρει το δρόμο μπροστά όταν η κυκλοφορία επιβραδύνει. Στην περίπτωση που ανιχνεύσει φρενάρισμα, επιβράδυνση ή σταμάτημα του προπορευόμενου οχήματος και διαπιστώσει επικείμενη σύγκρου

Keywords
Τυχαία Θέματα