Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σήμερα (14/10) τη νέα του φανέλα και το Onsports θυμάται πως οι «πράσινοι» αρχικά ήταν… κόκκινοι και τελικά σταμάτησαν από φέτος να είναι η μοναδική ομάδα που δεν είχε ποτέ χορηγό τον ΟΠΑΠ.

«Έχουν πάψει πια να παίζουν για τη φανέλα», ακούμε από παλιότερους κατά καιρούς. Αν

αυτό ισχύει είναι στην κρίση του καθενός να το διαπιστώσει, όπως και το «θα κερδίσουν μόνο με τις φανέλες» ή το αντίστοιχο «η φανέλα δεν παίζει μπάλα μόνη της».

Τι είναι όμως για κάθε ομάδα η φανέλα της; Είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες, που φέρει το έμβλημά της – το οποίο περικλείει σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά όλα όσα πρεσβεύει ο κάθε σύλλογος – και που δίνει το στίγμα της. Ο Παναθηναϊκός που σήμερα παρουσιάζει τη φανέλα της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, είναι από τις ομάδες που δεν έχει παρουσιάσει τεράστιες αλλαγές στη φανέλα του, παρά μόνο την πρώτη, την μεγάλη, αλλά έχει ωστόσο να επιδείξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή από φανέλες, που θα δούμε παρακάτω...

Ο Παναθηναϊκός στα κόκκινα…

Δεν είναι αστικός μύθος. Όντως, η πρώτη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν χρώματος κόκκινου. Από το 1908 και για κάποιο διάστημα στο γήπεδο της οδού Πατησίων όπου προπονείτο και έδινε κάποια φιλικά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός, η φανέλα που φορούσε η ομάδα ήταν κόκκινη. Ένας άλλος αστικός μύθος αναφέρει πως ένας… ταύρος που βρισκόταν στα γύρω χωράφια της εποχής, μια μέρα εξαγριώθηκε από το κόκκινο χρώμα και κυνήγησε τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση για αλλαγή φανέλας.

Έτσι, μετά από κάποιες δοκιμές σε διάφορα χρώματα οι άνθρωποι του νεοσύστατου συλλόγου κατέληξαν στο πράσινο. Το χρώμα λοιπόν έχει σχεδόν ίδια σε διάρκεια ιστορία με την ομάδα και όταν διαβάζει κανείς «οι πράσινοι», καταλαβαίνει πως αναφέρεται το κείμενο στον Παναθηναϊκό!

Το «τριφύλλι» από την Πόλη

Το 1918 στη φανέλα του Παναθηναϊκού μπήκε το έμβλημα που αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα. Το τριφύλλι. Ένα έμβλημα που «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα γενικός γραμματέας του συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν. Έτσι, στην πορεία των χρόνων είτε ο Παναθηναϊκός φορούσε λευκές εμφανίσεις είτε πράσινες, το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς είχε το αντίθετο χρώμα για να συμβολίζει όσα πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός θα φορέσει διάφορων ειδών φανέλες. Με οριζόντιες ρίγες, με λευκά μανίκια, με κάθετες ρίγες, μονόχρωμες, ακόμα και φανέλες που θύμιζαν… δίχτυα, καθώς ήταν διάτρητες. Όλες όμως πράσινες, σε κάποιες περιπτώσεις λευκές, με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς.

Τα επαγγελματικά χρόνια

Αφού γενιές και γενιές γαλουχήθηκαν με την φανέλα του Γουέμπλεϊ, την ολοπράσινη φανέλα με το μεγάλο λευκό τριφύλλι στα αριστερά στο στήθος, τα χρόνια πέρασαν και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Κάπως έτσι, το 1984 ήρθε ο πρώτος χορηγός στην φανέλα της ομάδας,

Keywords
Τυχαία Θέματα